30. maj 2024 14:00

Energetska tranzicija prioritet Evropske unije, izvori se moraju diversifikovati

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/jarrow153, ilustracija

BEOGRAD - Energetski izvori se moraju diversifikovati, a energetska tranzicija je prioritet Evropske unije, izjavio je danas ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i dodao da je ovaj prelaz zapravo velika privredna šansa.

On je na konferenciji "Energetska tranzicija Srbije-inovacije i implementacija" koja se održava u okviru višegodišnjeg serijala konferencija "Re-set Summit" istakao da privreda diversifikacijom energetskih izvora postaje rezilijentna jer se oslanjamo na domaće izvore i obnovljive izvore energije.

Prema njegovim rečima, obnovljivi izvori su izazov za sve, zbog čega se mora delovati zajedničkim snagama i podsetio da je u proteklih 10 godina EU obezbedila više od 600 miliona evra grantova energetskom sektoru Srbije.

Japanski ambasador u Srbiji Akira Imamura je istakao da je Japan jedna od energetski najefikasnijih zemalja i da se zbog oskudnih resursa u ovoj zemlji električna energija troši štedljivo.

Naveo je i da država u Japanu podstiče štednju i pomaže stanovništvu u tome, pre svega kroz štedljive uređaje, zatim stolariju koja smanjuje potrošnju energije, ali da su u ostvarivanju ušteda neophodne i inovacije.

On je pozdravio prošlogodišnju odluku Ujedinjenih nacija da svaka zemlja doprinese dupliranju godišnje stope energetske efikasnosti do 2030. godine.

Govoreći o tome koliki uticaj na rast i razvoj mogu imati klimatske promene direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara je naveo da prema procenama Svetske banke, ukoliko bi izostala ulaganja u prilagođavanje ovim promenama, one do 2050. godine mogu da smanje bruto domaći proizvod za 15 odsto.