31. maj 2024 16:07

Smanjen promet na Produktnoj berzi, najviše se trgovalo kukuruzom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

NOVI SAD  - Preko Produktne berze ove sedmice je prometovano 1.516 tona robe, što je za 48,21 odsto manje nego prethodne nedelje, a finansijska vrednost prometa iznosila je 45,89 miliona dinara, navodi se u nedeljnom izveštaju ove berze.

Već šestu nedelju zaredom kukuruz je bio dominantna kultura u trgovanju i činio je 55 odsto ukupnog nedeljnog prometa.

Posle dužeg perioda rasta cena, ove sedmice je primetan blaži pad kada je reč o kukuruzu, dok su cene soje i pšenice nastavile da rastu.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta.

Tržište pšenice je ove nedelje bilo izuzetno mirno, početkom nedelje ponuda je bila nešto veća od tražnje, da bi u drugoj polovini sedmice tražnja bila izraženija od ponude.

Pšenica je ove nedelje činila 20 odsto ukupnog nedeljnog prometa, njome se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

I na tržištu soje aktivnost učesnika je bila veoma slaba.

Sojinim zrnom trgovalo se na jedinstvenom cenovnom nivou od 67,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena.

Kada je reč o tržištu sačmi, ove nedelje trgovalo se sojinom sačmom sa 44 odsto proteina po ceni od 77,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je suncokretova sačma sa 33 odsto proteina prometovana po ceni od 31 dinar po kilogramu bez PDV-a.

Ponuda stočnog ječma ove nedelje je bila slaba i na višem cenovnom nivou od tražnje.

Zaključen je jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 18,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.