1. jun 2024 12:41

Živković: Energetska tranzicija uz energetsku bezbednost je put kojim ide EPS

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/EPS/ DANILO MIJATOVIĆ

BUDVA - Energetska tranzicija je put kojim ide Elektroprivreda Srbije (EPS), a ključni zadatak na tom putu je osiguranje energetske bezbednosti za građane i privredu, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora te kompanije Dušan Živković.

On je na Simpozijumu energetike EPCG NET u Budvi rekao da se taj put uopšte ne dovodi u pitanje, saopšteno je iz EPS-a.

"Svesni neophodnosti procesa dekarbonizacije, desetak godina unazad intenzivno radimo na unapređenju postojećih proizvodnih kapaciteta u hidrosektoru, pa su uspešne revitalizacije niza hidroelektrana omogućile da udeo zelene energije u 2023. bude 36,5 odsto", naveo je Živković.

Service Photo Gallery

Prema njegovim rečima, EPS je osim toga razvijao i projekte prvog vetroparka "Kostolac" i solarne elektrane "Petka".

"Sa hidrološkom situacijom na nivou 2023. godine EPS bi 2030. mogao proizvoditi čak iznad 45 odsto iz obnovljivih izvora energije (OIE), ukoliko se realizuju svi projekti koji sada ulaze u fazu realizacije na bazi PPA, ali i novi projekti", rekao je Živković.

Kao prioritetne i najznačajnije projekte u oblasti OIE on je naveo izgradnju reverzibilne HE "Bistrica" i projekat jednog GW solara, koji će biti realizovan kroz strateško partnerstvo države Srbije i konzorcijuma koji predvodi "Hjundai inženjering".

"Energetska kriza ostavila je posledice po proces dekarbonizacije, i energetske i finansijske. Sve države okrenule su se samo jednom prioritetu, obezbeđenju energetske sigurnosti. Jedini pravi put ka tom cilju je diversifikacija izvora, a upravo je to pravac razvoja EPS", naglasio je Živković.