4. jun 2024 14:51

Srpski parlamentarci u Pekingu posetili Kinesku železničku grupu

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/INFO SLUŽBA NARODNE SKUPŠTINE

PEKING  - Delegacija Narodne skupštine Srbije posetila je danas u Pekingu Kinesku železničku grupu, jednu od najznačajnijih kineskih kompanija iz oblasti infrastrukture.

Kineska železnička grupa je velika korporacija, koja objedinjuje delatnosti u više oblasti i koja ima kancelarije u 105 zemalja i uključena je u mnoge infrastrukturne projekte u zemlji i inostranstvu, poput projekta brze pruge koja se gradi do Subotice.

Šefica srpske delegacije, potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, navela je prilikom posete kompaniji da je projekat izgradnje brze pruge do Subotice mnogo više od infrastrukturnog povezivanja i ukazala predstavnicima kompanije da je Kineska železnička grupa uspela da izgradi jako dobar odnos sa lokalnom zajednicom.

Zahvalila se kineskoj kompaniji na posvećenosti na projektu izgradnje brze pruge i navela je da Srbija poučena ovim iskustvom računa na nastavak saradnje sa Kineskom železničkom grupom.

Podsetila je na želju predsednika Vučića koju je izrazio prilikom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, da Kina otvori fabriku vozova u Srbiji, navevši da bi to za Srbiju predstavljalo veliku investiciju.

Izvršni direktor Kineske železničke kompanije Vang Šići istakao je da kompanija zauzima 39. mesto na Forbsovoj 500 listi i napomenuo da pojedine proizvode, poput mašina za kopanje tunela, izvoze u više od 30 zemalja sveta.

Govoreći o izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta, on je ukazao da je izgradnja deonice u Srbiji već završena i naveo je da je sa mađarske strane završeno 60 odsto deonice.

Srpski parlamentarci su imali priliku da posete izložbeni prostor kompanije, u kome su mogli da vide istorijat i razvoj železnica u Kini, modele vozova i "krtica" za kopanje tunela.

Parlamentarna delegacija Narodne skupštine boravi u Pekingu, gde je danas učestvovala u Četvrtom sastanku Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svenarodnog kineskog kongresa.