9. jun 2024 14:57

Dogovoreno organizovanje prvog sabora geodeta Srbije i Srpske u oktobru

Izvor: TANJUG

Foto: Republički geodetski zavod

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je na susretu direktora dve institucije Srbije i Republike Srpske, RGZ i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), dogovoreno održavanje prvog sabora geodeta Srbije i Srpske od 6. do 8. oktobra 2024. na Fruškoj gori.

Kako se navodi, sabor ima za cilj da okupi stručnjake iz oblasti geodezije i srodnih disciplina radi razmene znanja, iskustava i rešavanja zajedničkih problema u geoprostoru i imovinskim pitanjia vezanim za nepokretnosti.

Dodaje se da su glavni ciljevi sabora strukovno povezivanje, odnosno jačanje saradnje među geodetima u regionu, stvaranje novih kontakata i razmena znanja, kao i rešavalje problema, odnosno identifikacija i pronalaženje rešenja za aktuelne probleme u geoprostoru, kao i imovinskih problema vezanih za nepokretnosti.

Cilj tog sabora je, ističe se i edukacija i usavršavanje, odnosno održavanje stručnih predavanja i radionica na teme koje su od značaja za struku.

U saopštenju se navodi da će program sabora obuhvatati stručna predavanja i prezentacije vodećih stručnjaka iz oblasti geodezije, radionice i panel diskusije o aktuelnim temama i problemima, kao i mrežne aktivnosti i mogućnosti za profesionalno povezivanje, ali i izložbeni prostor sa prezentacijama inovacija i novih tehnologija u geodeziji.

Dodaje se da će organizacionim odborom predsedavati Borko Drašković i Dragan Stanković.

RGZ ističe i da je kao rezultat dogovora oko otpočinjanja nove ere odnosa ove dve institucije pored čvršćeg institucionalnog povezivanja, na susretu su razmatrne i teme oko šire društvene uloge geodezije, povezivanje stručnjaka Srbije i Srpske kao i kolega koji su deo sistema upravljanja nepokretnostima.

Organizacioni odbor veruje da će ovaj sabor doprineti daljem razvoju geodezije, informatike i pravne prakse u regionu kao i unapređenju saradnje među stručnjacima.