10. jun 2024 21:40

Zoran Korać: Očekujemo Peres centar iz Tel Aviva na svetskoj izložbi Expo 2027

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

TEL AVIV  - Direktor Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (Ipese) iz Beograda Zoran Korać izjavio je da očekuje da Peres Centar za inovacije i mir iz Tel Aviva bude prisutan na izložbi EKSPO 2027 u Beogradu, kao i da bi učešće tog centra na izložbi Ekspo 2027 bila "velika stvar za Balkan".

Korać, koji je sa timom Instituta posetio sedište Peres centra u Jafi dodao je da mu razgovori koje je njegov tim vodio sa rukovodstvom tog Centra daju razlog da veruje da će Peres centar biti prisutan na Expu2027, kao i da bi to bio značajan događaj za Srbiju, i značajna inicijativa za produbljivanje saradnje Srbije i Izraela kroz promociju mira i saradnje mladih".

"Imati takve inovacije i startapove u Beogradu, to će biti velika inspiracija ne samo za Balkan, ne samo za Srbiju, nego za gotovo celu Evropu i to će inspirisati mnoge naše mlade ljude da idu tim putem i da uče što više, jer su obrazovanje i ekonomski razvoj suština mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana", naveo je Korać, navodi se u saopštenju Ipese.

On je ukazao da će u narednom periodu, "kroz razgovore sa uticajnim donosiocima odluka iz politike i biznisa u Izraelu", biti precizno definisan format učešća Peres centra na svetskoj izložbi Ekspo 2027 koja će biti održana u Beogradu.

Tokom razgovora sa Jonom Bartal, direktorkom Kruga prijatelja Peres centra, istaknuto je da dve zemlje, Srbiju i Izrael, vežu snažne prijateljske veze koje je potrebno dodatno ojačati kroz saradnju mladih u oblasti inovacija i preduzetničkih inicijativa.

"Naše ruke su raširene za saradnju. Želimo da razmenjujemo iskustva i znanja sa našim srpskim prijateljima", rekla je Bartal i dodala da je vizija Simona Peresa bila da ovaj centar promoviše mir u regionu kroz saradnju i zajedničke programe mladih u inovacijama, sportu i umetnosti.

Predstavnici Ipese posetili su izložbu fotografija "Sedmi oktobar", koja je postavljena u Peres centru, a gde su prikazane fotografije proslavljenog izraelskog ratnog fotoreportera Ziva Korona o napadu Hamasa na kibuce na jugu Izraela, što je bio direktan povod za pokretanje vojne operacije Izraela protiv terorista Hamasa u pojasu Gaze.

Peres centar za inovacije i mir je neprofitna i nevladina organizacija sa sedištem u Jafi koju je 1996. godine osnovao deveti predsednik Izraela i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres i koja ima za cilj širenje Peresove vizije ljudi na Bliskom Istoku koji rade zajedno na izgradnji mira kroz saradnju u oblasti inovacija, ekonomije i društvenog aktivizma.