12. jun 2024 15:02

Raiffeisen banka emitovala MREL podobne obveznice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raiffeisen banka emitovala MREL podobne obveznice

Foto: Shutterstock.com/Bigc Studio, ilustarcija

BEOGRAD - Raiffeisen banka a.d. Beograd saopštila je danas da je u prvoj nedelji juna izdala dugoročne dinarske obveznice u cilju diversifikacije izvora finansiranja, povećanja nivoa podobnih obaveza i jačanja pokazatelja minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama (MREL racija), kao i povećanja nivoa minimalnih sopstvenih sredstava i obaveza u skladu sa regulatornim okvirom.

Kako se navodi, ukupna nominalna vrednost emisije MREL podobnih obveznica je šest milijardi dinara, a rok dospeća je 6. jun 2028. godine.

Dodaje se da su obveznice emitovane sa takozvanom "call" opcijom koja Raiffeisen banci daje pravo da izvrši prevremeni otkup svih emitovanih obveznica pre dospeća pod uslovima koji su utvrđeni u prospektu.

"Emisija je usmerena ka profesionalnim investitorima, a međunarodne finansijske i razvojne institucije su pokazale posebno interesovanje za ulaganje", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je u fazi planiranja i same realizacije emisije, Raiffeisen banka usko sarađivala i imala punu podršku i razumevanje Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Centralnog registra za hartije od vrednosti i Beogradske berze, kao i RBI grupacije.

"Ovo je prva emisija takvog tipa finansijskog instrumenta za Raiffeisen banku. Izdavanjem dugoročnih dinarskih obveznica privukli smo pažnju međunarodnih finansijskih i razvojnih institucija na tržište korporativnih obveznica u Srbiji koje je još u povoju", rekao je predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović.

On je prilikom potpisivanja Ugovora o uključenju i organizovanju trgovanja hartijama od vrednosti na Open Market Beogradske berze a. d. Beograd, kako se ističe u saopštenju, naglasio da je Raiffeisen banka takođe, diversifikovala i izvore finansiranja i produbila odnose sa investitorima.

Prema njegovim rečima, prikupljena sredstva biće primarno plasirana u projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine, jačanje društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja.