13. jun 2024 19:38

Na Forumu Francuska - Zapadni Balkan predstavljeni planovi i tema za EXPO 2027

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Forumu Francuska - Zapadni Balkan predstavljeni planovi i tema za EXPO 2027

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na forumu Francuska - Zapadni Balkan: "Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse" direktor preduzeća EXPO 2027 Beograd Dušan Borovčanin predstavio je planove i očekivanja u vezi sa održavanjem te specijalizovane izložbe 2027. godine, kao i temu izložbe "Igraj za čovečanstvo".

Borovčanin je rekao da je to veliki istorijski događaj i da je veoma značajan za Srbiju koja će se kroz 92 dana trajanja "sebe predstaviti na najbolji mogući način".

Podsetio je da se ideja da se Srbija kandiduje za domaćina javila za vreme održavanja Ekspa u Dubaiju 2020. godine kada je srpski paviljon posetilo 1,3 miliona posetilaca.

Borovčanin je rekao da postoji razlika između svetskog i specijalizovanog Ekspa.

"Svetski Ekspo traje šest meseci i nema jednu temu, nego je opšti skup zemalja, nema prostornog ograničenja. Svetki Ekspo mogu da organizuju samo najveće zemlje, poput Kine, SAD, Japana. Međutim i posle specijalizovanih izložbi Ekspo, zemlje domaćini su imale velike benefite, pre svega one koji se odnose na infrastrkturu. Na primer, Lisabon je dobio novi sajam, novu metro liniju", objašnjava Borovčanin.

Pored toga što ostaju značajni infrastrukturni objekti, Borovčanin, objašnjava da je Ekspo prilika da svaka zemlja vidi gde je u odnosu na druge.

On je dodao da će svakog dana tokom trajanja Ekspa biti obeležen nacionalni dan neke zemlje, a nekada čak i više u toku jednog dana.

Borovčanin je dodao da je ovo prvi Ekspo koji se dešava u ovom regionu i da je prilika da se Srbija prikaže kao poslovno, kulturno i ekonomsko okruženje, jer će mnoge zemlje želeti da je upoznaju.

Borovčanin je govorio i o temi i istakao da je cilj bio da bude relevantna za sve zemlje.

"Naša tema je Play for humanity ili Igraj za čovečanstvo, a igra je sastvani deo muzike i sporta. Oni imaju veliku moć da spajaju i da ujednine ljude. Igra u smislu tradicije i plesova, povezuje ljude, daje im mogućnost da sebe predstave, pogotovo one male zemlje koje tehnološki nisu razvijene, a uzeće učešće. Igra i stimuliše ljude da na kreativan način misle, da razmišljaju i maštaju", naveo je direktor preduzeća Ekspo.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica je istakao da je Ekspo ogroman projekat i da je potrebno da se izgrade paviljoni, prateći sadržaji i Nacionali stadion.

"Trenutno se nasipa i priprema teren za gradnju, jer je ovo jedno vrlo zahtevno područje zbog podzemnih voda. Potrebno je da sve podignemo sa visine od 71 do 73 metara, a na visinu iznad 74 metara. Sada se vidi već 12 stubova za buduću Halu 5", dodao je on.

On je istakao i značaj izgradnje Nacionalnog stadiona i dodao da je projektom predviđena zelena fasada stadiona i 9.000 stabala u celoj zoni.