21. jun 2024 15:26

Adrijana Mesarović i Luka Gori razgovarali o unapređenju privredne saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Adrijana Mesarović i Luka Gori razgovarali o unapređenju privredne saradnje

Foto: Shutterstock.com/patrice6000, ilustracija

BEOGRAD  - Ministarka privrede Adrijana Mesarović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem o nastavku aktivnosti nakon Poslovnog foruma Italija - Srbija i osnaživanju odnosa između dve zemlje na ekonomskom planu i zajednički je konstatovano da postoji prostor za širenje saradnje izvan postojećih oblasti, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kako se podseća na Forumu u Trstu održanom prošlog meseca, na temu "Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju", bilo je oko 200 italijanskih i 80 srpskih privrednika, uz učešće predstavnika dve vlade i drugih ključnih institucija koje podržavaju internacionalizaciju privreda obe zemlje.

Dodaje se da je tom prilikom potpisano pet bilateralnih sporazuma i ugovora kojima su predviđeni novi finansijski aranžmani između srpskih institucija i preduzeća i italijanskih finansijskih institucija.

U saopštenju se ističe da je Mesarović tokom današnjeg razgovora istakla važnost održanog Poslovnog foruma Italija-Srbija kao ključnog koraka u jačanju odnosa na ekonomskom i privrednom planu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su kompanije iz obe zemlje pokazale veliki interes za saradnju i investicije, naglašavajući da je potrebno dalje unapređivati poslovni ambijent i olakšati realizovanje investicija kako bi se iskoristili potencijali koje ova saradnja pruža.

"Srbija je spremna da podrži inicijative koje bi dodatno ojačale privredne veze između dve zemlje u narednom periodu. Naša zemlja je lider u regionu po privlačenju stranih direktnih investicija (SDI). Čak oko 60 odsto ovih investicija za ceo Zapadni Balkan, slilo se u Srbiju", rekla je Mesarović.

Ona je naglasila da je Srbija atraktivna investiciona destinacija zbog dobro obrazovanog kadra i geografske lokacije.

"Budući da nam je osnovni interes uspostavljanje viših oblika saradnje, srpska strana je zainteresovana za italijanske investicije u niz oblasti", rekla je Mesarović.

Ministarka privrede je istakla i da su dobri odnosi Srbije i Italije i zbog politike koju vode predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević.

Mesarović je kao uspešnu saradnju istakla trgovinsku razmenu u 2023. koja je iznosila 4,5 milijardi evra, što je Italiju stavilo na treće mesto najvažnijih trgovinskih partnera Srbije.

Kako je naglasila, ta saradnja može da bude i viša, podsećajući da je Ministarstvo privrede podržalo 33 investiciona projekta u kojima je zaposleno skoro 10.000 radnika.

U saopštenju se dodaje i da je Mesarović predstavila prioritete ministarstva posebno se osvrćući na nove programe podrške malim i srednjim preduzećima koji su u pripremi.

Ministarka privrede Srbije je navela i da su odnosi dve zemlje intenzivni i sadržajni o čemu svedoči veliki broj robne razmene, ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, ali da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje.

Podsetila je i da je Beograd domaćin Svetske izložbe Ekspo 2027 i da je u tom kontekstu jedan od prioriteta dalje poboljšanje imidža i jačanje ugleda Srbije u svetu.

U saopštenju se dodaje da je ambasador Gori rekao da je Srbija jedina zemlja sa kojom je Italija u prethodnih godinu dana organizovala tri veoma uspešna poslovna foruma sa inovaciono tehnološkom tematikom i učešćem ogromnog broja privrednika iz obe zemlje.

On se, kako se navodi, osvrnuo i na jako dobru institucionalnu mrežu sa kojom je Italija prisutna u Srbiji u okviru tzv. "Sistema Italija" i koji ni u jednoj zemlji ne funkcioniše tako dobro kao u Srbiji.