24. jun 2024 11:48

Uzelac: Smanjenje kamatnih stopa u Evropi uticaće i na rate u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uzelac: Smanjenje kamatnih stopa u Evropi uticaće i na rate u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/ Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Evropska centralna banka odlučila je posle pet godina da smanji proviziju sa četiri na 3,75 odsto, ali se to smanjene neće odmah osetiti i u Srbiji, ocenio je Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

"Novac, iako je univerzalna kategorija, ima svoje tržište. Pravila koja funkcionišu u Evropskoj uniji, odakle dolazi ova vest, nisu direktno vezane za naše tržište. Mi imamo našu centralnu banku, naša pravila ponašanja, našu valutu", rekao je za Uzelac.

Pojeftinjenje rata u Srbiji, kaže Uzelac za RTS, neće se desiti u prvom koraku.

Konstatovana je diferencijacija kamate za nove i postojeće korisnike kredita. Kao moguće rešenje navodi refinansiranje kredita, jer je, kako ističe, klijent korektivni mehanizam na tržištu.

"Ono što vam je skupo u postojećoj banci, kao novi klijent možete realizovati u drugoj banci", istakao je Uzelac.

Dinarski krediti imaju vezu sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije i one jesu niže.

"Postoji tendencija stabilizacije tržišta. Čim bankari mogu da projektuju budućnost dužu od dve, tri, pet ili deset godina, onda oni mogu da kažu da kamatne stope mogu da budu niže. To se dešava i kod nas, snižene su kamatne stope, a to treba da se reflektuje i na tržište", istakao je Uzelac.

On je ocenio i da će to uticati i na konkunrentnost među bankama.

Kada je reč o korišćenju kartica i budžetiranju tokom letovanja, dilema među onima koji putuju na letovanje je da li da plaćaju gotovinom ili karticama, a Uzelac kaže da to zavisi od destinacije.

"Ako idete u neku zemlju gde nema rasprostrenjena kartična infrastruktura, naravno da ćete poneti gotovinu. Ako idete u neke evropske zemlje, u Grčku recimo, tamo je sve moguće platiti karticom", poručio je Uzelac.