26. jun 2024 15:45

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede obišla Topolu nakon nepogoda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede obišla Topolu nakon nepogoda

Foto: TANJUG/MPŠV/ Nikola Vučurević

TOPOLA  - Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović posetila je danas Topolu i sa predsednikom opštine Vladimirom Radojkovićem obišla poljoprivredna gazdinstva, radi sagledavanja stanja na terenu nakon elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu opštinu u prethodnom periodu.

Ona je podsetila da je Topolu 5. i 13. juna pogodila jaka kiša, praćena gradom i istakla da je šteta načinjena na zasadima, mahom voćnjaka breskve, kajsije i jabuke, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Naglasila je da su predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvek promptno na terenu, sa ciljem utvrđivanja posledica nastale štete, uz podsećanje da resorno ministarstvo pomaže poljoprivrednicima kroz podsticaje za nabavku i montažu protivgradnih mreža.

Popovićeva je ukazala na značaj preventive i navela da je neophodno edukovati poljoprivrednike i objasniti im zašto je važno da osiguravaju svoju imovinu, useve, proizvodnju, posebno imajući u vidu globalne klimatske promene, ali i druge nepogode koje pogađaju domaću poljoprivredu.

Dodala je da ministarstvo već ima niz mera kojima nastoji da olakša poslovanje poljoprivrednim gazdinstvima, među kojima su i premije za osiguranje.