27. jun 2024 09:53

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava predstavljeni projekti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Beogradu je danas povodom obeležavanja Međunarodnog dana reke Dunav - 29. juna organizovana plovidba tom rekom tokom koje su predstavljeni projekti JVP Srbijavode i Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

"Danas organizujemo plovidbu brodom na reci Dunav u trajanju od sat vremena, tokom koje će biti prezentovani ključni projekti od velikog značaja za ceo region dunavskog sliva i ovom prilikom biće održan edukativni program sa različitim sadržajem za decu školskog uzrasta", rekao je za Tanjug direktor Srbijavoda Goran Puzović.

Intext service Video

Istakao je da to preduzeće obeležava Dan Dunava u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičkom direkcijom za vode, Institutom "Jaroslav Černi" i Muzejom nauke i tehnike u Beogradu, sa ciljem da se podigne svesti i informisanje domaće i međunarodne javnosti o značaju reke Dunav.

"Posetioci će biti i u prilici da posete izložbu 'Sa beogradskih reka' autorke Gordane Karović, kustoskinje muzeja, a nakon toga najmlađi će kroz interaktivne radionice učiti o značaju očuvanja reka u sklopu kojih će sa predstavnicima Srbijavoda kroz bojenje na kreativan način učiti o bitnim pojmovima kao što su reke i poplave", rekao je Puzović.

Intext service Video

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević je podsetila da se Međunarodni dan reke Dunav obeležava 29. juna i da predstavlja ključni aspekt saradnje podunavskih zemalja.

"Ovaj dan se proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, sa ciljem isticanja značaja ove reke i podizanja svesti o njenoj zaštiti i očuvanju", rekla je ona za Tanjug.

Plovidba Dunavom je počela u 9.30 časova.