27. jun 2024 13:51

Proglašene pobednice konkursa "100 uspešnih poslovnih žena"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proglašene pobednice konkursa "100 uspešnih poslovnih žena"

Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas su proglašene pobednice trećeg nacionalnog konkursa "100 uspešnih poslovnih žena", koje je organizovalo JP Pošta Srbije u cilju podrške ženskom preduzetništvu i biznisima u vlasništvu žena.

Za 100 najuspešnijih kandidatkinja obezbeđen je besplatan oglasni prostor u poštama širom Srbije, u vidu predstavljanja u brošuri koja će bez naknade biti dostupna korisnicima poštanskih usluga, kao i njihovu prezentaciju na monitorima u poštama. Kako je rečeno na proglašenju pobednica, za ovaj treći po redu nacionalni nagradni konkurs Pošte Srbije, za svih 100 pobednica obezbeđene su i specijalne nagrade, a to je edukacije na različite najaktuelnije teme iz oblasti vođenja i razvoja biznisa, koje sprovodi PKS.

Lista nagradnih edukacija obuhvata deset radionica na temu marketinga i tehnika prodaje, veština asertivne komunikacije, digitalizacije u poslovanju, izvora finansiranja, istraživanja tržišta i izrade biznis plana, projektnog menadžmenta i umrežavanja i nastupa na inostranom tržištu.

Konkurs "100 uspešnih poslovnih žena" je bio otvoren od 8. marta do 8. aprila 2024. za sve preduzetnice i zakonske zastupnice ili osnivačice malih preduzeća sa teritorije cele Srbije, uključujući zemljoradničke zadruge, zanatske radnje, ustanove, udruženja, kao i za žene nosioce porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Kriterijumi za ocenjivanje su bili uspešnost prezentovane poslovne aktivnosti i biznis ideje, nagrade u oblasti poslovanja ili stvaralaštva, kao i društveno-odgovorne aktivnosti.

Prijave je ocenjivala stručna Komisija u kojoj su bile direktorka Fonda za razvoj Tatjana Matić, koja je bila i predsednica Komisije, zatim članica upravnog odbora AIK banke Jelena Galić i direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić.

Današnjem proglašenju pobednica prisustvovala je i direktorka radne jedinice "Zemun", JP Pošta Srbije Mira Matić. Matićeva je obraćajući se pobednicima konkursa kazala da žene u Srbiji imaju jako puno kvaliteta, koje ih u odnosu na region pa i svet ističu i izdvajaju.

"Potrebno je da mi kao društvo i naravno država damo doprinose i pronađemo način da ne samo motivišemo, nego zaista podržimo žene kroz konkretne mere i programe. Neki od tih programa Ministarstvo privrede sprovodi zajedno sa Fondom za razvoj i reč je upravo o programima za podršku ženskom preduzetništvu", kazala je ona.

Prema rečima Matićeve ti su programi među najpopularnijima jer nude jedan deo bespovratnih sredstava, a drugi deo se kreditira kroz kreditne linije Fonda za razvoj, koje su vrlo povoljne.

Ona je najavila da se u toku jula očekuje realizacija programa koji su sprovedeni prošle godine vezano za žensko preduzetništvo, dodajući da je mnogo preduzetnica učestvovalo na tom konkursu.

"Uskoro očekujemo da dođe do potpisivanja ugovora sa svim učesnicama koje su zadovoljile sve kriterijume i koje će dobiti kredite i bespovratna sredstva", rekla je Matić.

Kako je navela, u protekloj godini fond zajedno sa Ministarstvom privrede izdvojio je skoro milijardu dinara za ove programe i u narednom periodu ta cifra će se sigurno kretati u tom nivou.

"Može uvek biti više i potrebno je i dalje tražiti nove izvore finansiranja za programe razvoja ženskog preduzetništva. U skladu sa tim, zajedno sa Francuskom razvojnom agencijom, Fond za razvoj, i ministarstva privrede i finansija pregovaraju o jednom okvirnom finansijskom programu u okviru kojeg bismo imali posebnu liniju za žene preduzetnice, gde bi kreditna linija bila izuzetno povoljna", rekla je Matić.

Članica upravnog odbora AIK banke Jelena Galić obraćajući se pobednicama konkursa rekla je da će ovakve inicijative koje je Pošta pokrenula, a PKS kao i Fond za razvoj podržao doprinuti da relativno veoma brzo Srbija dostigne nivo od 50 odsto da u ukupnom broju preduzetnika budu žene i da budemo u konkurenciji sa onim, delom Evrope koje je najrazvijeniji u tom delu preduzetništva.

"Smatram da u preduzetništvu žene imaju možda malo više, veština kojima mogu da doprinesu da to svoje preduzetništvo podignu na viši nivo, pa tako da od preduzetnica postanu male i srednje firme, a da svojim primerom takođe pokažu i negde motivišu i osnaže druge žene da se uključe u preduzetništvo", rekla je ona.

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić kazala je da Vlada Srbije, nadležna ministarstava, Fonda za razvoj i PKS zajednički rade na podsticaju što većeg broja naših žena da se odvaže i uđu u sopstveni posao.

"Potrebna je edukacija, ali i kontinuiran rad na sebi. Treba da budete inovativni i da digitalizujete svoje poslovne procese, jer samo na taj način vaši biznisi mogu da budu konkurentni i mogu da budu održivi na duži rok", poručila je Simanić.