28. jun 2024 12:29

Otvoren četvrti javni poziv za učešće u programu akceleracije Katapult

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren četvrti javni poziv za učešće u programu akceleracije Katapult

Foto: Shutterstock.com/Ground Picture, ilustracija

BEOGRAD - Fond za inovacionu delatnost pozvao je danas sve članove startap zajednice da se prijave za učešće u novom javnom pozivu Katapult programa akceleracije do 10. septembra, koji će pružiti priliku svim inovativnim startapima da unaprede svoje poslovanje i osvoje globalno tržište.

Program obezbeđuje mentorstvo i savetovanje od strane iskusnih profesionalaca, povezivanje sa investitorima, edukativne programe, razmenu iskustva, korporativna partnerstva i značajnu finansijsku podršku do 300.000 evra, saopšteno je iz Media EU info.

Kako se navodi, Katapult je dizajniran da pomogne startapima da dostignu svoj puni potencijal i brže se pozicioniraju na globalnoj sceni.

Četvrti ciklus podrške Katapult programa omogućen je zahvaljujući udruženom partnerstvu Vlade Srbije, odnosno Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Evropske unije i Svetske banke.

U saopštenju se navodi i da je pokretanjem Katapult programa Srbija postala poznata po rastućoj startap sceni i sveprisutnom entuzijazmu startap zajednice, a da je za tri godine Katapult ostvario značajne rezultate sa 61 podržanim startapom, čija je trenutna tržišna vrednost 255 miliona dolara.

Dodaje se da su ti startapi u roku od godinu dana od ulaska u Katapult prikupili više od 25 miliona dolara privatnih investicija i da interesovanje investitora raste, otvarajući nove mogućnosti za finansiranje i ulaganje u budućnost inovativnih startapa.

Generalni partner u Fondu rizičnog kapitala Zero One Hundred Majkl Conga, jednom od vodećih u Evropi sa predstavništvima u Pragu, Slovačkoj i na Kipru, naveo je da u srpskom startap ekosistemu smatra impresivnim visok kvalitet tehnološkog talenta i izuzetne proizvode koji se, kako je ocenio, sada lansiraju zahvaljujući Katapult programu.

"Jedan od glavnih izazova sa kojim se ovaj eksosistem suočavao u prošlosti je to što srpski startapi nisu imali dovoljno iskustva u globalnom skaliranju biznisa, prodaji i marketingu. To se sada menja. Nadam se da ćemo u budućnosti viđati sve više srpskih startapa koji kreiraju proizvode za globalna tržišta", rekao je Conga.

Više informacija o javnom pozivu može se pronaći na sajtu eumogucnosti.rs.