3. jul 2024 11:44

Industrija događaja odgovorna za 10 odsto globalne emisije ugljen dioksida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Industrija događaja odgovorna za 10 odsto globalne emisije ugljen dioksida

Foto: shutterstock.com/Miha Creative, ilustracija

BEOGRAD - Istraživanja pokazuju da je industrija događaja koja se razvija velikom brzinom odgovorna za 10 odsto globalne emisije ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora.

Ova komora je u januaru 2024. organizovala prvi okrugli sto s niskim karbonskim otiskom (low carbon) "(Un)ready for the green future“ tokom koga je sprovedeno merenje karbonskog otiska, u cilju unapređenja praksi koje smanjuju ekološki otisak, a samim tim i negativni uticaj na životnu sredinu.

U cilju neutralisanja emisije ugljen-dioksida nastale tokom tog okruglog stola, Nemačko-srpska privredna komora saopštila je da će sprovesti akciju sadnje drveća, čime će se omogućiti pozitivan uticaj na životnu sredinu i osigurati da taj okrugli sto postane "zero carbon", odnosno da postigne karbonsku neutralnost.

Iz Nemačko-srpske komore, navode da prema najnovijim statistikama, svaki učesnik na jednom događaju dnevno generiše 200 kilograma ugljen-dioksida i da on može da naraste i do jedne tone ukoliko dolazak učesnika na događaj podrazumeva putovanje, naročito avionom.

Dodaju da u praksi to znači da učesnik sa niskim uticajem, odnosno 200 kg ugljen-dioksida, može postići karbonsku neutralnost sadnjom 3,3 sadnice drveća koje će se gajiti 10 godina a onaj sa visokim uticajem, od 1.000 kg ugljen-dioksida, sadnjom 16,5 sadnica drveća koje će se gajiti 10 godina.

Imajući u vidu ove činjenice, kao i uticaj koji komora i njenih 440 članova imaju na planetu, Nemačko-srpska privredna komora je odlučila da jedna od njenih strateških tema bude održivi razvoj i zelena ekonomija.