9. jul 2024 21:39

Politički analitičar Marko Matić: Jasna poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

VAŠINIGTON  - Poltički analitičar Marko Matić rekao je danas da je poruka Sjedinjenih Američkih Država da litijum predstavlja stratešku šansu za ubrazanje razvoja Srbije jasna i da bi to značilo uključivanje Srbije u svetsku ekonomiju.

"Od ključnog značaja je i poruka američkih funkcionera da su i oni i te kako zainteresovani za partnerske odnose u oblasti eksploatacije i finalne proizvodnje litijuma, ali i da čitav lanac proizvodnje ostane u Srbiji", naveo je Matić za Tanjug.

Naglasio je da to znači da se u Srbiji ne bi samo kopao litijum, već bi bile proizvođene baterije i finalni proizvod - električni automobil, pa bi gotovo kompletan višak vrednosti ostao u Srbiji.

"Milsim da je ovo ogromna šansa za Srbiju, koju ne smemo da propustimo i što pre je neophodno da počne argumentovan dijalog o tome, da dobijemo studiju ekološke izvodljivosti i da se zaustave svi oni koji su politički zlouptrebljavali temu litijuma i budu lojalni državi i svojim građanima, kao i da nam budućnost zemlje bude na prvom mestu", naglasio je Matić.

Intext service Video

"To je tačka na kojoj možemo da gradimo odnose sa SAD i strateško partnerstvo i gde možemo da u određenoj meri omekšamo poziicju SAD po pitanju kosovske nezavisnosti", naveo je on za Tanjug.

Intext service Video

Naglasio je da je veoma je važno da Srbija bude zastupljena na svim forumima čak i tamo gde nije članica, jer tako može da štiti svoje interese.

On je pozdravio to što će šef srspke diplomatije Marko Đurić prisustvovati večeri koju za predstavanike država članica NATO-a, kao i za partnere, večeras organizuje američki državni sekretar Entoni Blinken.

Intext service Video

NATO spreman da dugoročno pomaže Ukrajini u ratu sa Rusijom

Marko Matić rekao je danas da je jedan ključnih zaključaka jednom od brifinga u okviru samita NATO-a u Vašingtonu da je ta alijansa spremna da dogoročno pomaže Ukrajinu u ratu s Rusijom.

"Visoki zvaničnici NATO-a su nas upoznali sa situacijom na samom frontu Ukrajine i naglasili su da Rusija ima ogromne gubitke, a pominjali su cifru od oko 30.000 vojnika u poslednjih mesec dana", navodi on za Tanjug.

Dodao je da Ukrajina takođe ima visoke gubitke, ali, kako kažu NATO zvaničnici, to je daleko manje od onih koje trpi Rusija, kao i da je jedan od pokazatelja da Rusija ima ozbiljnih logističkih problema i sve veći uvoz municije iz Irana i Severne Koreje.

"Međutim, ono što su naglasili je da, uprkos tim ogromnim gubicima, Rusija itekako ima i dalje ogromnih potencijala da nastavi da ugrožava Ukrajinu, zbog čega, kako su oni rekli, NATO mora da bude spreman za dugoročnu pomoć Ukrajini, ali i za brzu isporuku u kratkom roku, dakle, da se stvori mehanizam, sve ono što je potrebno Ukrajini da joj što pre bude isporučeno", naveo je Matić.