9. jul 2024 21:39

Politički analitičar Marko Matić: Jasna poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politički analitičar Marko Matić: Jasna poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

Foto: Tanjug/video

VAŠINIGTON  - Poltički analitičar Marko Matić rekao je danas da je poruka Sjedinjenih Američkih Država da litijum predstavlja stratešku šansu za ubrazanje razvoja Srbije jasna i da bi to značilo uključivanje Srbije u svetsku ekonomiju.

"Od ključnog značaja je i poruka američkih funkcionera da su i oni i te kako zainteresovani za partnerske odnose u oblasti eksploatacije i finalne proizvodnje litijuma, ali i da čitav lanac proizvodnje ostane u Srbiji", naveo je Matić za Tanjug.

Naglasio je da to znači da se u Srbiji ne bi samo kopao litijum, već bi bile proizvođene baterije i finalni proizvod - električni automobil, pa bi gotovo kompletan višak vrednosti ostao u Srbiji.

"Milsim da je ovo ogromna šansa za Srbiju, koju ne smemo da propustimo i što pre je neophodno da počne argumentovan dijalog o tome, da dobijemo studiju ekološke izvodljivosti i da se zaustave svi oni koji su politički zlouptrebljavali temu litijuma i budu lojalni državi i svojim građanima, kao i da nam budućnost zemlje bude na prvom mestu", naglasio je Matić.

Srbija želi mir i stabilnost u regionu, što se poklapa sa interesima SAD

 Marko Matić rekao je danas da je u ovom trenutku ključni interes Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, što se poklapa sa interesom ključne članice NATO- a, Sjedinjenih Američkih Država.

"To je tačka na kojoj možemo da gradimo odnose sa SAD i strateško partnerstvo i gde možemo da u određenoj meri omekšamo poziicju SAD po pitanju kosovske nezavisnosti", naveo je on za Tanjug.

Naglasio je da je veoma je važno da Srbija bude zastupljena na svim forumima čak i tamo gde nije članica, jer tako može da štiti svoje interese.

On je pozdravio to što će šef srspke diplomatije Marko Đurić prisustvovati večeri koju za predstavanike država članica NATO-a, kao i za partnere, večeras organizuje američki državni sekretar Entoni Blinken.

NATO spreman da dugoročno pomaže Ukrajini u ratu sa Rusijom

Marko Matić rekao je danas da je jedan ključnih zaključaka jednom od brifinga u okviru samita NATO-a u Vašingtonu da je ta alijansa spremna da dogoročno pomaže Ukrajinu u ratu s Rusijom.

"Visoki zvaničnici NATO-a su nas upoznali sa situacijom na samom frontu Ukrajine i naglasili su da Rusija ima ogromne gubitke, a pominjali su cifru od oko 30.000 vojnika u poslednjih mesec dana", navodi on za Tanjug.

Dodao je da Ukrajina takođe ima visoke gubitke, ali, kako kažu NATO zvaničnici, to je daleko manje od onih koje trpi Rusija, kao i da je jedan od pokazatelja da Rusija ima ozbiljnih logističkih problema i sve veći uvoz municije iz Irana i Severne Koreje.

"Međutim, ono što su naglasili je da, uprkos tim ogromnim gubicima, Rusija itekako ima i dalje ogromnih potencijala da nastavi da ugrožava Ukrajinu, zbog čega, kako su oni rekli, NATO mora da bude spreman za dugoročnu pomoć Ukrajini, ali i za brzu isporuku u kratkom roku, dakle, da se stvori mehanizam, sve ono što je potrebno Ukrajini da joj što pre bude isporučeno", naveo je Matić.