10. jul 2024 13:22

Đedović: Neophodna javna debata o projektu "Jadar"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Neophodna javna debata o projektu "Jadar"

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je neophodna javna debata po pitanju projekta "Jadar", kao i javne konsultacije između stručnjaka i javnosti, ali i da je važno shvatiti potencijalne koristi od tog projekta.

Prema njenim rečima, fokus treba da bude na pronalasku svih potrebnih informacija, a posledično i rešenja.

"Ne treba da donosimo sud o nečemu što nije dovoljno izanalizirano s naučne i tehničke strane", rekla je Đedović Handanović, odgovarajući na pitanje da li će se Vlada izjasniti ponovo o projektu "Jadar" ili će čekati odluku Ustavnog suda o incijativi Rio Tinta za poništenje Odluke o ukidanju prostornog plana "Jadar".

Ministarka je navela da Srbija svoje zakonodavstvo usklađuje sa direktivama EU i dodala da je za svaki projekat neophodno ispoštovati predviđene korake, koji dovode do najboljeg rešenja.

Đedović Handanović je podsetila da je danas potpisan memorandum o saradnji između obrazovnih i naučnih institucija za razvoj nuklearne energije.

"Odnosno za stvaranje preduslova koji su nam potrebni da se odlučimo na taj korak. Imamo naučne i institucionalne preduslove", rekla je ministarka, u Palati Srbija, nakon panela "Nuklearna energija - od prošlosti do budućnosti".

Na pitanje novinara da li današnji memorandum ima bilo kakve veze sa projektom "Jadar", ministarka kaže da to nije slučaj.

"Nije to bila intencija. Intencija je bila da damo vetar u leđa institucijama da razvijaju svoje programe u budućnosti, da se povezuju sa partnerima, da šire znanja i iskustva, kao i da stvaramo kadrovske preduslove da bi mogli da razmišljamo o uvođenju nuklearne energije", zaključila je Đedović Handanović.