11. jul 2024 16:38

Čadež: Saradnju Srbije i Egipta obeležiće veća trgovina i obostrane investicije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Privrena komora Srbije/ Ana Stojanović

KAIRO  - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas u Kairu, gde se održava Ženski poslovni forum Srbija - Egipat, da će saradnja dveju zemalja u godinama koje slede obeležiti veća međusobna trgovina i obostrane investicije, više srpskih proizvoda i kompanija na egipatskom tržištu i egipatskih na srpskom, i što je najvažnije, više zajedničkih projekata – preduzeća i ulaganja.

Čadež je na Forumu, koji je okupio domaće preduzetnice, privrednice i predstavnice velikih kompanija, a kojem je prisustvovala prva dama Srbije Tamara Vučić, pozvao srpsku i egipatsku žensku poslovnu zajednicu na još snažniju saradnju.

"Ni naše ekonomije pojedinačno, ni naša zajednička priča neće biti potpuna ni kompletna ni dovoljno uspešna ako njen deo ne budu i biznisi koje vode uspešne žene. Ima toliko mogućnosti da egipatske kompanije budu prisutne na evropskom kontinentu kroz zajednička ulaganja i saradnju sa srpskim kompanijama, kao i za srpske kompanije da budu prisutne kroz Egipat na celom afričkom kontinentu", poručio je Čadež obraćajući se na Forumu, saopštila je PKS.

Service Photo Gallery

Postoji još nešto, ističe, po čemu je Srbija posebna kada je reč ženskom preduzetništvu, novoj ekonomiji današnjice i digitalnom svetu.

"Mi smo jedna od prvih zemalja po broju žena na liderskim pozicijama u novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, nauci o podacima, mašinskom učenju, a 40 odsto liderskih pozicija u ovim oblastima zauzimaju žene. To je nešto na šta smo vrlo ponosni“, rekao je Čadež.

Čadež je istakao da je Srbija novi evropski tehnološki i biotehnološki hab čiji je prvi proizvod softver, dok je IT sektor najbrže rastući segment ekonomije i napomenuo da je naša zemlja iznad evropskog proseka po broju žena u nauci i lider po broju žena koje se bave veštačkom inteligencijom i gejmingom.

Predsednik PKS imao je danas i sastanak sa predsednikom Federacije egipatskih komora, Ahmedom al Vakilom, ambasadorom AR Egipat u Srbiji, Baselom Salehom, i Daliom al Havari, potpredsednicom Uprave za slobodne zone i investicije Egipta, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima i jačanju privrednih veza dve zemlje.

Žensku privrednu delegaciju Srbije u Egiptu predvodi Branislava Simanić, direktor Sektora preduzetništva PKS, a delegaciju su činile privrednice i preduzetnice iz kompanija (Hedera Vita, MK Group, Metalac, Amo Lusso Real Estate, Modni atelje Biljana Tipsarević, Inmold Group, Trayal Corporation, JAF, Mega Plast Jovanović, Star Wellness & Sport, Suzana Perić Luxury, Turistička organizacija Srbije, Zlatni pod, Salon unutrašnje lepote i spoznaje), kao i srpska preduzetnica iz Švajcarske sa svojom kompanijom ONA Beauty.

Radni sastanak ženske privredne delegacije sa prvom damom Srbije Tamarom Vučić, održan je juče 10. jula, i tom prilikom srpske preduzetnice predstavile su supruzi predsednika države svoje kompanije, proizvode i buduće aktivnosti.