11. jul 2024 17:27

Đedović Handanović:Nastavak saradnje Srbije i Svetske banke na energetskim projektima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MRE/ Emilija Jovanović

BEOGRAD  - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je danas da će, kroz projekat sa Svetskom bankom, biti podržana energetska sanacija oko 50.000 domaćinstava širom Srbije.

Ministarka je danas razgovarala s delegacijom Svetske banke, koju je predvodio Nikola Pontara, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, o projektima koji se realizuju uz finansijsku podršku ove međunarodne finansijske institucije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Svetska banka je pružila značajnu podršku Srbiji na projektima u oblasti energetske efikasnosti", naglasila je ona.

Service Photo Gallery

Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu s tom međunarodnom organizacijom, biće podržana energetska sanacija oko 50.000 domaćinstava širom Srbije i za ovaj projekat vlada veliko interesovanje građana.

"Investicije u energetsku efikasnost brzo se vraćaju i sigurno je da će ova oblast biti jedan od prioriteta i u narednim godina, sa intenzivnim ulaganjima koja će doprineti većoj uštedi energije i kod domaćinstava i kod javnih objekata, i tu će nam biti značajna podrška Svetske banke", rekla je ministarka.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti podrške Svetske banke unapređenju efikasnosti u distributivnom sistemu, gde je već u toku veliki investicioni ciklus, koji treba da doprinese većoj sigurnosti i pouzdanosti snabdevanja i smanjenju gubitaka na mreži.

Ministarka je rekla da je usvajanje Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana u finalnoj fazi i da se nastavlja rad na unapređivanju strateškog i zakonodavnog okvira.

"Tokom leta, planirali smo javnu raspravu o novoj Strategiji razvoja energetike, kao i o izmenama Zakona o energetici, koji treba da prenese odredbe iz najnovijeg paketa enegetskog zakonodavstva EU u domaće zakonodavstvo i doprinese spajanju tržišta električne energije sa EU", navela je Đedović Handanović.

Dodala je da će ove godine biti sproveden i drugi krug aukcija za obnovljive izvore energije.

"Intenzivno radimo na njihovoj pripremi jer želimo da budu jednako uspešne kao i prethodne", istakla je ministarka.

Pontara je pohvalio rezultate ostvarene u prethodnom periodu u sektoru energetike i izrazio spremnost za nastavak podrške Svetske banke, u skladu sa prioritetima Vlade Republike Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.