12. jul 2024 12:53

Mali: Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO-u, američke firme dobrodošle

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom o učešću američkih kompanija na Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi EKSPO2027 u Beogradu i istakao da je taj događaj velika prilika za sve kompanije kao i da je već počela trka u pozicioniranju firmi u paviljonima, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Amerika ima snažnu privredu i bilo bi lepo da se dobro i predstavi na toj manifestaciji“, rekao je on i naveo da je, čak i u sadašnjoj inicijalnoj fazi, interesovanje kompanija veliko.

Mali je upoznao Hila sa planiranim fazama razvoja budućeg EKSPO kompleksa, i istakao da dobro napreduje i izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona.

„Za dve i po godine sve mora biti gotovo, zato nema vremena za gubljenje i radovi se izvode paralelno na svim lokacijama. Veliki su nam planovi, Srbija neće propustiti priliku da celom svetu pokaže koliko smo napredovali na svim poljima“, poručio je on.

Istakao je i značaj radova na pruzi koja će ići od železničke stanice „Prokop“ preko beogradskog aerodroma i prostora na kome će se dešavati EKSPO, te da će akvarijum, novi most, novi Muzej „Nikole Tesle“ biti gotovi i pre same izložbe.

„Nije lako i nije jeftino, ali sve će se to Srbiji isplatiti“, rekao je Mali i dodao da će Srbija ugostiti tri miliona gostiju iz više od 120 zemalja i da će za taj organizaciono najzahtevniji događaj ikada kod nas biti spremna, ali i da će iskoristiti sve njegove potencijale za dalji ekonomski rast.

Naglasio je da se Srbiji ova šansa ukazala u izuzetno izazovnim godinama globalno, ali da, uprkos stalnom otvaranju novih žarišta svetskih kriza u protekle četiri godine, naša zemlja uspeva da očuva svoju makroekonomsku stabilnost, da obezbedi neophodan dalji privredni rast, dalji rast plata i penzija koje su neophodne kako bi se očuvao i životni standard građana.

„Uz EKSPO smo pronašli naš novi izvor rasta koji ćemo iskoristiti za velike projekte po celoj Srbiji, kako bi cela zemlja osetila boljitak“, zaključio je Mali.