12. jul 2024 13:22

SAD i Vlada Srbije potpisale sporazum, Srbiji još 18 miliona dolara razvojne pomoći

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države, preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Srbije potpisale su danas dva amandmana postojećih sporazuma o pomoći, čime će SAD obezbediti dodatnih 18 miliona dolara razvojne pomoći našoj zemlji.

U ime Vlade Srbije amandman na sporazum o pomoći za bolje funkcionisanje javne uprave i amandman za konkurentniju tržišnu ekonomiju potpisala je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević u prisustvu ambasadora SAD Kristofera Hila.

Hil je iskazao zadovoljstvo što učestvuje na svečanosti potpisivanja amandmana postojećih sporazuma između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Srbije o različitim vrstama pomoći koje će ta Agencija obezbediti Srbiji.

Intext service Video

Hil je naveo da je USAID partner Srbije već 23 godine i da je usmerena na različite oblasti poput energetike, zaštite životne sredine, reforme politike, ekonomskog rasta.

"I ona je usmerena na te oblasti ne da bi USAID rekao 'Evo to imamo da vam damo' nego što Srbija kaže da su to oblasti gde joj treba pomoć. Značajno je shvatiti da se radi o saradnju i o partnerstvu ", rekao je Hil u Vladi Srbije nakon potpisivanja amandmana.

Hil je istakao da Vlada SAD-a preko USAID-a pokušava da pomogne našoj zemlji u svemu što joj je potrebno na njenom putu ka približavanju EU.

"Sve ove oblasti su u skladu i konzistentne sa onim što EU pokušava ovde da uradi i što Srbija pokušava da uradi zajedno sa EU. I u vezi s njima", rekao je on.

Intext service Video

Dodao je da će uskoro ići van Beograda da obiđe projekat USAID-a koji mu se posebno dopada, a reč je o postavljanju izolacije na stambene zgrade koji će omogućiti da zimi bude toplije, a leti hladnije.

"To je još nešto gde USAID ima potencijal da pomogne a Srbija želi tu pomoć. Tako da možemo mnogo toga zajednički učiniti, kad smo zajedno onda stižemo dalje i to je ono što kroz ovaj projekat pokušvamo da uradimo", rekao je on.

Miščević je navela da je reč o nastavku saradnje, podsećajući da je od 2001. godine, otkada su SAD počele redovno da pomažu Srbiji, pa do sada, naša zemlja kroz različite fondove dobila više od 1,2 milijarde evra.

Potpisivanju amandmana postojećih sporazuma o pomoći, prisustvovala je i direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam.