12. jul 2024 13:50

Počeo otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, cena 24 dinara po kilogramu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Frolova_Elena, ilustracija

NOVI SAD - Republička direkcija za robne rezerve na osnovu zaključka Vlade Srbije, a radi ostvarivanja bilansnih potreba i strateškog nivoa zaliha merkantilne pšenice, vrši kupovinu do 30.000 tona merkantilne pšenice rod 2024. godine, domaćeg porekla.

Otkup je počeo 11.jula, a otkupna cena je 24 dinara po kilogramu plus PDV.

Kako je objavljeno na sajtu novosadske Produktne berze merkantilna pšenica mora da bude domaćeg porekla, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, a navode se i drugi elementi kvaliteta koji se tiču mase, vlažnosti i drugo.

Što se tiče plaćanja, navodi se da će Direkcija plaćanje merkantilne pšenice izvršiti u roku do 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji.

Kupovina merkantilne pšenice vršiće se od fizičkih lica - nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 20 tona, a maksimalna količina je 100 tona, navodi se u saopštenju Produktne berze.

Merkantilna pšenica koja se kupuje od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava treba da je uskladištena u silos skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilne pšenice.

Kupovina merkantilne pšenice će se vršiti posredovanjem Produktne berze ad, Novi Sad, a prijavljivanje na internet stranici Produktne berze vrši se od 11. julax svakog radnog dana u periodu od devet do 14 sati.