12. jul 2024 14:38

NBS: Junska inflacija od 0,1 odsto najmanja mesečna u 2024. godini

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Amnaj Khetsamtip, ilustracija

BEOGRAD - Međugodišnja inflacija u junu je usporila na 3,8 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS) pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku i navela da su opadanju inflacije najviše doprinele cene hrane i naftnih derivata.

Iz NBS su naveli da su u okviru cena hrane, cene prerađene hrane porasle za 0,4 odsto, što je približno mesečnim ostvarenjima od početka ove godine, ali je taj rast neutralisan nižim cenama svežeg povrća i mesa.

I na mesečnom i na međugodišnjem nivou, doprinos cena hrane ukupnoj inflaciji u junu je bio neutralan.

Pod uticajem pojeftinjenja naftnih derivata, minus 2,6 odsto, cene energenata su, prvi put ove godine, na mesečnom nivou snižene, za 1,0 odsto a međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u junu je iznosio 6,2 odsto.

Cene u okviru bazne inflacije su bile veće za 0,5 odsto mesečno, pre svega zbog sezonski uobičajenog rasta cena turističkih paket aranžmana, kao i cena ugostiteljskih usluga i stanarina.

Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija u junu je iznosila 5,1 odsto, što je nivo oko koga se kreće poslednjih nekoliko meseci.

Prema proceni centralne banke, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti kretanje u granicama cilja, 3,0 plus minus 1,5 odsto.