12. jul 2024 14:28

APR: Privredna društva lane imala rast profitabilnosti, popravila finansijski položaj

Izvor: TANJUG

Foto: APR

BEOGRAD - U Srbiji je lane poslovalo 110.808 privrednih društava koja su zapošljavala 1,3 miliona radnika, a ostvarila su prihode od 18.671.237 miliona dinara i rashode od 17.496.117 miliona, što je za 2,9 odsto, odnosno 2,3 odsto više nego prethodne godine, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

U izveštaju se navodi da su privredna društva ukupno gledano zabeležila rast profitabilnosti i jačanje finansijskih kapaciteta, pri čemu je i njihov finansijski položaj blago popravljen.

Ističe se da je poslovna 2023. godina bila deveta godina zaredom u kojoj je privreda bila profitabilna, a ostvaren je pozitivan neto rezultat od 972.446 miliona dinara, što je za 12,3 odsto više nego godinu dana ranije.

Pozitivan neto rezultat ostvaren je na nivou svih sektora, najprofitabilniji sektor je trgovina na veliko i malo koji je generisao petinu dobitka cele privrede a visok dobitak zabeležili su i sektori prerađivačke industrije i rudarstva.

Lane su pozitivan neto rezultat zabeležila i javna preduzeća, sa iskazanim dobitkom od 7.308 miliona dinara, navodi se u izveštaju.

Privredna društva su povećala finansijske kapacitete, blago su

popravila finansijski položaj, što se odrazilo na izvesne pozitivne pomake u delu zaduženosti i likvidnosti.

Finansijski kapaciteti privrede najvećim delom su bili skoncentrisani u sektoru prerađivačke industrije a najizraženiji rast finansijskih kapaciteta evidentiran je u sektoru informisanja i komunikacija.

Gledano prema veličini privrednih društava, oko polovine poslovne imovine i kapitala su posedovala velika društva, mikro privredna društva su i dalje poslovala uz narušen finansijski položaj, te su kumulirala gubitak veći od vrednosti kapitala i finansirala su se uglavnom iz pozajmljenih izvora.

Kada je reč o finansijskim kapacitetima javnih preduzeća, oni su bili za trećinu manji, što je posledica promene pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS), a ona su istovremeno zabeležila i blagi pad stepena ukupne zaduženosti, sa 0,86 na 0,84.