13. jul 2024 20:06

Vučić: Sa Al Sisijem sam razgovarao o KiM; Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom je velika prilika za nas

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

KAIRO - Predsednik Aleksandar Vučića izjavio je u Kairu da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom, koji je danas potpisan, mnogo značiti našoj privredi, a posebno poljoprivredi i istakao da je važno da ojačamo stočarstvo i da će država obezbediti veće subvencije za one najvrednije.

"Čim naše dve strane obave svoje poslove oko ratifikacije, odnosiće se na proizvode, od svežih jabuka, malina, kupina, borovnica, nešto takođe će biti liberalizovano, ali ne u potpunosti - breskve i nektarine, kao i med, ali 87,5 odsto poljoprivrednih proizvoda u potpunosti će biti liberalizovano, kao i 30,5 odsto industrijskih proizvoda, ukupno preko 10.000 tarifnih linija", rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da smo mi za Egipat liberalizovali 6.000 tarifnih linija.

"Da li ćemo to koristiti u ovom trenutku ili u budućnosti, potpuno je svejedno, siguran sam da će to mnogo značiti našoj privredi, posebno poljoprivredi, ukoliko budemo imali snage da ojačamo stočarstvo. Dakle, tu sad postoje različite tarife za različite vrste živinskog mesa, ali i goveđe meso i jagnjeće meso je sve ono što u svakom trenutku možemo plasirati, ali onog trenutka kada ga budemo imali i za sopstvene potrebe. Dakle, za to moramo mnogo da se radi", rekao je Vučić.

Sa Al Sisijem sam razgovarao o rezoluciji o Srebrenici i o KiM

Vučić je izjavioda je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o rezoluciji o Srebrenici, kao  i o Kosovu i Metohiji i istakao da je za nas važno da gradimo budućnost i da Egipat doživljavamo kao iskrenog prijatelja.

"Mi smo razgovarali danas i o pitanju rezolucije o Srebrenice i to na inicijativu predsednika Al Sisija koji je bio veoma korektan. I za nas je važno da radimo, da gledamo da popravljamo stvari iz prošlosti, a da gradimo budućnost", rekao je Vučić za RTS i dodao da Srbija Egipat doživljava kao iskrenog prijatelja.

Podsetio je da je u vreme vlasti Muslimanske braće i Mohameda Morsija Egipat priznao tzv. Kosovo, ali da tu nema nikakvih aktivnosti i nema nikakvog ozbiljnog sadržaja. 

Na pitanje da li će tako i ostati kada su u pitanju pozicije u međunarodnim organizacijama, Vučić je rekao da je gotovo siguran. 

Razgovori o vojnoj saradnji dokaz visokog poverenja između dve zemlje

Predsednik je izjavio danas da je od 2022. godine Srbija sa Egiptom po pitanju vojne saradnje održala mnogo razgovora.

On je za RTS rekao da se razgovara od vojno-tehničke, vojno-ekonomske, vojno-medicinske do vojno-vojne saradnje.

"Ono što smo dogovorili, to je da pre kraja godine imamo pokaznu vežbu naših specijalnih jedinica, ali mi ćemo tu pokazati i deo naših tada već proizvedenih dronova i drugih dronova koje smo uspeli da nabavimo u međuvremenu, pošto ja ne mislim da to treba da crtamo svakome, svakoga dana", rekao je Vučić za RTS, na pitanje da prokomentariše najavljeni dolazak egipatskih vojnika u Srbiju.

Dodao je da ne bi isključio da se u budućnosti sa Egiptom zajednički radi po tim pitanjima, kao i da ne bi isključio ni formiranje preduzeća sa Egipćanima.