18. jul 2024 09:45

Nezaposlenost u Britaniji od marta do maja stabilna na 4,4 odsto, rast plata usporen

Izvor: TANJUG

Foto: shuttertsock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

LONDON - Nezaposlenost u Velikoj Britaniji je u tromesečnom periodu od marta do maja iznosila 4,4 odsto, što je isto kao u tromesečju koje se završilo u aprilu, objavila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Ukupan broj nezaposlenih u Velikoj Britaniji je u periodu od marta do maja 2024. porastao za 88.000 na ukupno 1,53 miliona, kao i ukupan broj zaposlenih, za 19.000 na približno 33 miliona.

Rast prosečnih britanskih zarada između marta i maja usporio je na 5,7 odsto međugodišnje pošto je u prethodnom tromesečju koje se završilo u aprilu rast iznosio 5,9 odsto, prenosi Gardijan.

U javnom sektoru je rast plata između marta i maja iznosio 6,4 odsto, a u privatnom sektoru 5,6 odsto.

Aktuelne ekonomske podatke pomno prati Banka Engleske koja će se sastati 1. avgusta da bi donela odluku o kamatnim stopama.

Glavni ekonomista za Veliku Britaniju u kompaniji Panteon makroekonomiks, Rob Vud, smatra da će Banka Engleske na osnovu novih informacija verovatno sačekati sa smanjenjem kamatnih stopa do septembra pošto je inflacija u britanskom sektoru usluga i dalje relativno visoka.