23. avgust 2024 14:42

Ruski tankeri pod sankcijama Evropske unije i dalje rade na globalnom tržištu nafte

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/GreenOak, ilustracija

MOSKVA - Rusija i dalje izvozi naftne derivate tankerima koji se nalaze na listi sankcija Evropske unije, prenosi Rojters pozivajući se na podatke agencije LSEG i druge tržišne izvore.

Kako se navodi, jedan od sankcionisanih ruskih tankera "Saga" (ranije NS Spirit) koji plovi pod zastavom Barbadosa je 8. avgusta u ruskoj baltičkoj luci Visock natovaren sa 33.000 tona naftnih derivata.

Brod se sada kreće prema Sueckom kanalu, verovatno na putu za Aziju, sugerisao je Rojters, što odražava strateški zaokret Rusije ka nezapadnim tržištima.

Drugi sankcionisani tanker "Kavia" (ranije poznat kao Hana), trenutno utovaruje dizel u ruskoj baltičkoj luci Primorsk, a konačna destinacija ove pošiljke je nejasna.

Nekoliko drugih ruskih plovila koja su sankcionisana od EU takođe je promenilo ime i zastavu, što je uobičajena taktika da se izbegne otkrivanje i nastavi sa radom.

Navedenim brodovima je zabranjen ulaz u luke Evropske unije, ali oni su i dalje aktivni u međunarodnim vodama gde mogu da slobodno iskrcaju svoj teret van teritorija EU.

Postavlja se pitanje da li je sadašnji režim sankcija uspešan pošto Rusija uspeva da pronađe alternativna tržišta i puteve za održavanje svog izvoza nafte, prenosi portal Oilprice.