3. septembar 2024 12:28

Majkrosoft: Korišćenje AI poboljšava rad i štedi vreme zaposlenih

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Paper piper

BEOGRAD - Zaposleni koji se bave sajber bezbednošću, razvojem proizvoda, prodajom, tehničkom podrškom, marketingom i odnosima s javnošću najviše vremena dnevno uštede korišćenjem veštačke inteligencije, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Majkrosoft.

Prema istraživanju o profesijama koje trenutno imaju najviše koristi od upotrebe veštačke inteligencije u vidu poboljšanja njihovog rada na svakodnevnim zadacima, korišćenje AI nudi priliku za inovaciju, smanjuje količinu ponavljajućih poslova i omogućava informisanije i brže donošenje odluka, saopštili su iz kompanije.

Istraživanje je pokazalo da kada korisnici alata veštačke inteligencije prepoznaju uštedu vremena od 11 minuta dnevno, počinju da uviđaju njenu vrednost i da stvaraju naviku korišćenja.

Više od polovine mladih uključenih u istraživanje istaklo je da su nove tehnologije ključne za njihove odluke o karijeri, što ukazuje da će u bliskoj budućnosti AI veštine i pristup tim veštinama biti ključni za privlačenje i zadržavanje najboljih talenata.

Direktor kompanije Microsoft Adriatica Kalin Dimtchev naglasio je da veštačka inteligencija nastavlja da oblikuje industrije i redefiniše način na koji se razmišlja o tehnologiji, ali i da se uprkos tome što se lako prepoznaju njene vrednosti, nema formalne strategije primene veštačke inteligencije u organizacijama, što dovodi do toga da zaposleni koriste lične AI alate i može ugroziti sigurnost i privatnost.

"Za kompanije je ključno da implementiraju standardizovane AI alate spremne za korišćenje u radnom okruženju i ponude trening za zaposlene kako bi osigurale sigurno i učinkovito korišćenje veštačke inteligencije", rekao je Dimtchev.