3. septembar 2024 15:38

Tesla će proizvoditi električni automobil Model Y sa šest sedišta

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/GuoZhongHua

ŠANGAJ - Tesla planira da u Kini proizvodi varijantu svog najprodavanijeg električnog automobila Model Y sa šest sedišta, prenosi Rojters pozivajući se na dva anonimna upućena izvora.

Kako se navodi, proizvodnja ove varijante električnog vozila bi mogla da započne na kraju 2025. godine.

Tesla je zatražila od dobavljača da se pripreme za dvocifreno povećanje proizvodnje Modela Y u fabrici u Šangaju, rekao je jedan od izvora.

Američka kompanija je predstavila Model Y u 2020. godini i nedavno ga rekonstruisala u okviru projekta nazvanog "Džuniper".

Ova varijanta će imati pet sedišta i biće pokrenuta početkom 2025. godine, a ne ove godine kako je bilo prvobitno planirano, naveo je drugi izvor britanske agencije.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je u julu da je njegov profit u drugom kvartalu 2024. pao za 45 odsto međugodišnje, na 1,5 milijardi dolara zbog slabe prodaje vozila.

Rezultati će najverovatnije pojačati pritisak na Teslu i njenog izvršnog direktora Ilona Maska da pronađu nove načine za rast i zaradu, preneo je tada Njujork tajms (NYT).

Tesla se suočava sa sve žešćom konkurencijom, kako na američkom tržištu, tako i u inostranstvu, a problem predstavlja i sporiji rast interesovanja potrošača za EV.