16. mart 2023 10:01

"Kredi Suis" uzima do 50 milijardi franaka od centralne banke za likvidnost

Izvor: TANJUG

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

ŽENEVA - Bankarski gigant "Kredi Suis" (Credit Suisse) saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.

Credit Suisse je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli "slabost“ u finansijskom izveštavanju. To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC.

"Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata", saopštio je izvršni direktor "Credit Suisse" Ulrih Kerner.

Skok akcija "Kredi Suis" za 30% nakon objave da će uzajmiti od centralne banke

Akcije "Kredi Suis" (Credit Suisse) porasle su više od 30 odsto, nakon što je banka objavila da će uzajmiti 50 milijardi švajcarskih franka (54 milijarde dolara) od Švajcarske nacionalne banke.

"Kredi Suis" je saopštila da će iskoristiti pozajmicu od centralne banke putem kreditnog fonda, kako bi podigla svoju likvidnost, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Švajcarska centralna banka i regulatrone agencije za finansijska tržišta izjavili su da "Kredi Suis" ispunjava sve kapitalne i likvidne zahteve koje nameću sistemski važnim banka. Akcije "Kredi Suis" su opale za 25 odsto nakon objave njenog najvećeg investiora, Saudijske nacionalne banka, da neće moći pružiti više novca zbog regulatornih ograničenja.