18. april 2023 16:20

Moldavski poljoprivrednici zahtevaju ograničenje uvoza žitarica iz Ukrajine

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Vitalii Stock, ilustracija

KIŠINjOV - Moldavsko udruženje "Snaga farmera" zahtevalo je danas da vlada te zemlje ili obezbedi nadoknadu poljoprivrednicima ili da ograniči uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine u novoj poljoprivrednoj sezoni.

"Zahtevamo da se Ministarstvo poljoprivrede i prehrambene industrije odmah uključi u pregovore nadležnih organa zemalja istočne Evrope po pitanju krize cena poljoprivrednih proizvoda i uloži sve napore da se poljoprivrednici iz Moldavije obeštete ili da se privremeno ograniči uvoz žitarica i uljarica u našu zemlju u novoj poljoprivrednoj sezoni", navodi se u objavi udruženja na Fejsbuku, prenosi RIA novosti.

Poljoprivrednici su skrenuli pažnju resora na to kako vlasti u istočnoj Evropi istovremeno pokušavaju da tarifnim i netarifnim metodama pronađu rešenja za dodatnu finansijsku podršku svojim poljoprivrednicima i zaštitu domaćeg poljoprivrednog tržišta.

Prema njihovom mišljenju, odluke pojedinih zemalja EU o privremenoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine povećavaju rizik od povećanja priliva uvoza u druge zemlje, uključujući Moldaviju.