23. maj 2023 10:53

IFO: Ekonomske sankcije nanose značajnu štetu, posebno najsiromašnijima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Number1411, ilustracija

MINHEN - Ekonomske sankcije nanose značajnu štetu zemljama protiv kojih su usmerene, a posebno ugroženi su najsiromašniji, objavljeno je danas na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Ekonomske sankcije Ujedinjenih nacija dovode do smanjenja ekonomskog rasta u sankcionisanoj zemlji za 2 odsto godišnje, pokazala je naučna studija objavljena u časopisu EconPol Forum.

Prema procenama, posledica sankcija UN u periodu od 10 godina je ekonomska šteta koja je ekvivalentna padu BDP-a od 25 odsto.

Unilateralne sankcije SAD protiv određene države dovode do pada ekonomskog rasta u sankcionisanoj zemlji za 1 odsto godišnje, a u dugoročnom periodu je ova šteta ekvivalentna padu BDP-a od 13 odsto.

"Ekonomske sankcije po pravilu najteže pogađaju ljude koji žive u siromaštvu ili na ivici siromaštva. To su pokazali primeri iz prošlosti, što posebno važi za sankcije SAD", smatra stručnjak IFO Florian Nojmajer.

Prema njegovim rečima, američke sankcije protiv Irana, uvedene 2012. godine, su pre svega pogodile mladu, neobrazovanu populaciju u toj zemlji.

Ekonomske sankcije protiv siromašnih zemalja smanjuju očekivani životni vek u sankcionisanoj državi, dodaje se u ovoj studiji.

UN sankcije skraćuju životni vek za 1,2 do 1,4 godine, a američke sankcije za skoro šest meseci.

"Podaci o očekivanom životnom veku u sankcionisanim zemljama pokazuju da sankcije više utiču na žene nego na muškarce", dodaje Nojmajer.

Ovi zaključci su doneti na osnovu podataka iz 160 zemalja, od kojih je 67 njih u periodu između 1976. i 2012. godine bilo pod ekonomskim sankcijama.

"U prošlosti su sankcije uvođene protiv manjih ekonomija, tako da iz ovih rezultata ne možemo da zaključimo kako će zapadne sankcije uticati na veliku privredu kao što je Rusija", naveo je Nojmajer.