16. decembar 2022 12:40

Ministarstvo finansija Rusije: Prosečna cena ruske uralske nafte 57,49 dolara po barelu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/diy13, ilustracija

MOSKVA – Prosečna cena ruske uralske nafte iznosila je 57,49 dolara po barelu od 15. novembra do 14. decembra, objavilo je rusko Ministarstvo finansija, što je ispod ograničenja cene zapadnih zemalja od 60 dolara.

To znači da će zapadni špediteri i osiguravači u zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinskog sukoba i dalje moći da pružaju usluge obezbeđenja pošiljki ruske sirove nafte bez straha da će pretrpeti sankcije, izveštava Rojters.

Do pada uralske nafte sa prosečnog nivoa od 71,10 dolara u prethodnom mesecu nije došlo zbog zapadnog ograničenja cene, koje Moskva smatra nezakonitim i zbog kojeg je zapretila da će smanjiti proizvodnju kao odgovor – već zbog opšteg trenda pada svetskih cena "crnog zlata" u tom periodu.

Cena nafte Ural bila je znatno ispod nivoa međunarodno referentne nafte Brent koja se u navedenom periodu kretala oko 80 dolara po barelu.

Prema uputstvu američkog Ministarstva finansija, ograničenje se primenjuje na bazi cene franko utovara na brod (FOB), koja ne uključuje troškove osiguranja i isporuke. To je prodajna cena koja podrazumeva da kupac snosi troškove direktnog utovara sa ruskog terminala.