22. avgust 2023 19:03

Lula: BRIKS-u nije cilj da kontrira drugim međunarodnim organizacijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lula: BRIKS-u nije cilj da kontrira drugim međunarodnim organizacijama

Foto: AP Photo/Jerome Delay

JOHANESBURG - Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da zemlje članice BRIKS-a nemaju cilj da izazivaju druge međunarodne organizacije ili činioce, kao što su G7 ili SAD, već da ''organizuju globalni jug'' koji se nalazi u razvoju.

''Ne želimo da budemo kontratačka G7, G20, ili SAD. Samo želimo da se organizujemo'', rekao je Lula tokom obraćanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

Lula se ponovo založio za uspostavljanje neke vrste zajedničke valute za zemlje BRIKS-a, uz ocenu da taj potez neće imati za cilj da ''odbaci'' američki dolar ili da zameni domaće valute, već da olakša trgovinu zemalja u razvoju njihovim sopstvenim valutama.

Govoreći o članstvu u BRIKS-u, on je rekao da podržava pridruživanje drugih zemalja organizaciji, čije su članice trenutno Kina, Brazil, Indija, Rusija i Južna Afrika, ali uz određene uslove, i dodao da organizacija ne sme postati ''Vavilonska kula''.

''Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub. Relevantnost će rasti uz nove članove'', rekao je Lula i naglasio da se posebno zalaže za to da se Argentina pridruži.

Lula je istakao da je Brazil obnovio svoje veze sa SAD, Kinom i EU, i da je vreme da se sada isto učini sa afričkim zemljama.

''Postoji mnogo prostora za nastavak rasta trgovine sa Afrikom'', rekao je Lula.

Istakao je da zemlje članice BRIKS-a ne treba da prihvate ''protekcionističke mere'' koje su izgovor za očuvanje životne sredine.

Više od 40 zemalja je, prema južnoafričkim zvaničnicima, izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u.