10. novembar 2023 13:30

SAD: Najveća svetska banka ICBC na udaru sajber napada

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Kin Cheung

VAŠINGTON - Američka podružnica najveće svetske banke, Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC), bila je na udaru sajber napada koji je poremetio neke od njenih sistema, što je navodno pogodilo likvidnost američkih državnih obveznica.

U saopštenju finansijskog odeljenja ICBC se navodi da je napad koji se odigrao u sredu prijavljen policiji, kao i da je u toku interna istraga događaja, prenosi CNN.

"Uspešno smo izvršili kliring transakcija američkog trezora obavljenih u sredu i reotkupne ugovore finansiranja trgovanja obavljenih u četvrtak", navodi se u saopštenju ICBC.

Fajnenšel tajms i Rojters su citirali neke učesnike na tržištu koji su rekli da su trgovine koje se odvijaju preko ICBC poremećene, što je uticalo na likvidnost tržišta.

Nejasno je da li je incident doprineo slaboj aukciji 30-godišnjih obveznica koju je juče sprovelo Ministarstvo finansija SAD.

ICBC je bila na udaru takozvanog ransomver napada kada napadač zaključa pristup podacima ili mreži i od žrtve traži novac da bi joj ponovo omugućio pristup.

Državni ICBC je najveća kineska banka "velike četvorke" i najveći svetski zajmodavac po imovini, navodi S&P Global.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da banka posvećuje veliku pažnju ovom incidentu.