15. novembar 2023 11:31

Proizvođač automobila Stelantis nudi otpremnine polovini svojih radnika u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proizvođač automobila Stelantis nudi otpremnine polovini svojih radnika u SAD

Foto: AP Photo, File/Paul Sancya

VAŠINGTON - Proizvođač automobila Stelantis nudi otpremnine polovini svojih radnika u SAD da bi smanjio troškove.

Kako prenosi CNN, kompanija Stelantis koja proizvodi automobile za američko tržište pod brendovima Džip, Ram, Dodž i Krajsler, saopšti je da će ponuditi otpremnine svim zaposlenima koji imaju pet ili više godina staža u firmi.

Ova ponuda se odnosi na 6.400, od ukupno 12.700 radnika koji nisu članovi sindikata.

"Američka automobilska industrija i dalje suočava sa izazovnim tržišnim uslovima, a Stelantis preduzima neophodne strukturne mere da zaštiti naše poslovanje i kompaniju", navodi se saopštenju firme, koja se prema vlastitim rečima "priprema za prelazak na električna vozila".

Radnicima sa manje od 10 godina radnog staža u Stelantisu će kompanija tri meseca isplaćivati punu platu, a zaposleni sa 20 ili više godina staža će dobiti punu godišnju platu ako odluče da napuste firmu.

Kompanija Stelantis saopštila je 31. oktobra da je njen čist prihod u trećem kvartalu porastao za sedam odsto međugodišnje, na 45,1 miljardu evra, preneli su mediji.

Kako se navodi u izveštaju na veb stranici Stelantisa, firma je u trećem kvartalu isporučila 1,427 miliona vozila, za 11 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine.

Stelantis je u izveštaju istakao da je postigao privremeni dogovor sa američkim sindikatom Ujedinjenih radnika u auto-industriji (UAW) i kanadskim sindikatom Unifor i procenjuje da su obustave rada u severnoj Americi umanjile čist prihod kompanije za tri milijarde evra, u poređenju sa planiranom proizvodnjom do oktobra.