16. januar 2024 11:41

Đuričin: Glavna tema Svetskog ekonomskog foruma u Davosu biće geopolitika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đuričin: Glavna tema Svetskog ekonomskog foruma u Davosu biće geopolitika

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Glavna tema Svetskog ekonomskog foruma u Davosu biće geopolitika, a za nas je važno što će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić naći na tom skupu, s obizrom na to da smo mi mala kontinentalna zemlja sa geopolitčkim problemima, ocenio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin.

On je za RTS rekao da je činjenica da svetska ekonomija nije u stanju da raste po održivoj stopi rasta, da smanjuje siromaštvo i da rešava glavne strukturne neravnoteže koje su vezane za socijalno-ekonomski sistem, ekonomski neoliberalizam, kao i za druge neravnoteže koje se javljaju u fizičkom sistemu i u biološkom sistemu.

Istakao je da je jedna od velikih neravnoteža i nestanak biljnih i životinjskih vrsta, pa se postavlja pitanje, šta će ljudi, kojih je sve više, jesti u bliskoj budućnosti.

"Geopolitika se uvek pojavljuje kada ekonomija proklizava i to se dešava poslednjih 20 do 25 godina sa indikacijama, a od 2008. do danas veoma intenzivno i ubrzano", rekao je Đuričin.

Kako je naveo, mnogi će oceniti da se svetska privreda nalazi "u krizi sa duplim dnom", gde je jedno dno visoka inflacija, a drugo dno recesija.

"Mi se nalazimo u stagflaciji. Bez promene paradigme ekonomije, odnosno bez zelene tranzicije prema održivoj ekonomiji, koja vodi računa o ograničenjima prirode, a ne o ličnim interesima akcionara, nema boljitka", smatra Đuričin.

Dodao je da je Davos mesto koje već 54 godine u kontinuitetu okuplja donosioce odluka i ljude koji utiču na odluke kojima se nalaze rešenja za narasle socijalne, ekonomske i političke probleme.

Đuričin je istakao da je važno da se predsednik jedne male kontinentalne zemlje, koja ima geopolitičke probleme, nađe na tom značajnom skupu.

"Da bismo nametnuli našu agendu, mislim da je prilika i privilegija učestvovati na takvom skupu i koliko znam predsednik Srbije otkad je počeo da učestvuje na Davos forumu, učestvuje svake godine među ovih tridesetak najvažnijih političkih lidera, inače učestvuje oko 3.000 delegata iz 120 zemalja", rekao je Đuričin.