17. januar 2024 16:06

Predsednik Svetske banke na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu predstavio plan za borbu protiv klimatskih promena

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

DAVOS - Predsednik Svetske banke Adžaj Banga izjavio je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da se svet suočava za "egzistencijalnom klimatskom krizom" i predstavio plan za borbu protiv klimatskih promena u pet tačaka.

Prva tačka predviđa da Svetska banka izdvoji 45 odsto svog finansiranja za klimatske ciljeve do 2025. godine, od čega bi polovina sume išla na ublažavanje emisija, a druga polovina na prilagođavanje klimatskim promenama.

Druga obaveza koja je preuzela Svetska banka predviđa povezivanje 100 miliona ljudi u Africi na obnovljive izvore energije do 2030. godine, s tim da je moguće da konačan broj bude 200 miliona.

Banga je istakao da pravo na pristup električnoj energiji za njega predstavlja deo osnovnih ljudskih prava.

On smatra da je neophodno smanjiti emisije metana koji je prema njegovim rečima 80 puta opasniji od ugljen-dioksida, ali za ove napore se trenutno izdvaja samo dva odsto ukupnih sredstava za borbu protiv klimatskih promena, što je treća obaveza Svetske banke.

Male zemlje koje su posebno izložene negativnim uticajima klimatskih promena dve godine nečće morati da vraćaju kredite koje duguju, uključujući kamate, pošto prema rečima Bange Svetska banka "mora da bude tu i u lošim, a ne samo u dobrim danima".

Peta obaveza predviđa pomoć Svetske banke za dobrovoljna tržišta emisija uglenika u projektima gde banka može da garantuje "ekološki kredit i društvenu vrednost".

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedeljak u Davosu pod sloganom "Obnova poverenja" i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.