8. februar 2024 10:27

Rajaner pozdravio odluku EU suda o holandskoj državnoj pomoći za Er Frans-KLM

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

DABLIN - Irska niskobužetna avio-kompanija Rajaner je u saopštenju pozdravila odluku Evropskog opšteg suda (EGC) da je državna pomoć u iznosu od 3,4 milijarde evra koju je Holandija dodelila konkurentskom avio-prevozniku Er Frans-KLM u 2020. godini bila nezakonita.

"Ovo je drugi put da je Evropski opšti sud odlučio da je ovaj paket pomoći nezakonit, nakon što Evropska komisija (EK) nije ispravila greške napravljene u svojoj prvobitnoj odluci", ističe Rajaner u saopštenju.

Irska avio-kompanija je pozvala Evropsku komisiju da naredi Holandiji da odmah povrati "nelegalni" paket državne pomoći od firme Er Frans-KLM, kao i da uvede pravne mere kojima bi "popravila bar deo štete" koja je naneta konkurenciji.

"Jedno od najvećih dostignuća Evropske unije je stvaranje istinskog jedinstvenog tržišta vazdušnog saobraćaja. Odobravanje holandske državne pomoći avio-kompaniji Er Frans-KLM od Evropske komisije je bilo u suprotnosti sa osnovnim principima prava EU", naveo je portparol Rajanera.

Prema njegovim rečima, konkurencija eliminiše neefikasnost i korisna je za potrošače zbog niskih cena karata i veće mogućnosti izbora, dok neopravdane subvencije podstiču neefikasnost i nanose štetu potrošačima "koja će trajati decenijama".