26. februar 2024 14:13

Ministri finansija EU odobrili novu strategiju Evropske investicione banke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministri finansija EU odobrili novu strategiju Evropske investicione banke

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

GENT - Ministri finansija Evropske unije su u Gentu odobrili novu strategiju Evropske investicione banke (EIB) koja je usresređena na osam glavnih prioriteta, navodi se u saopštenju EIB.

"Snažna potvrda našoj strategiji koju su pružili ministri pomoći će nam da iskoristimo prednosti Grupacije EIB i da taj moćni instrument primenimo u punoj meri kako bismo podržali strateške prioritete Evropske unije i uspešno se uhvatili u koštac sa aktuelnim globalnim izazovima", rekla je predsednica Evropske investicione banke Nađa Kalvinjo.

Ambiciozna strategija Grupacije EIB je fokusirana na rast, društvenu i teritorijalnu koheziju, zelenu i digitalnu tranziciju, kao i konkurentnost Evrope, njenu stratešku autonomiju i ekonomsku bezbednost, dodaje se u saopštenju banke.

Kako se navodi u dokumentu, suština ovog pristupa je otklanjanje investicionog jaza u oblasti inovacija, novih tehnologija, fizičke i socijalne infrastrukture u okviru Evropske unije i van nje.

Cilj novih inicijativa je da se kod investiranja naglasak stavi na ublažavanje posledica klimatskih promena i na prilagođavanje istima, kao i na energetsku tranziciju, digitalizaciju i nove tehnologije, ističe EIB.

Nova strategija naglašava podršku Ukrajini i proces proširenja Evropske unije, kao i strategiju EU "Globalni izlaz".

"Evropska investiciona banka kao najveća multilateralna banka na svetu može da pomogne vladama da mobilišu sredstva potrebna za finansiranje borbe sa izazovima sa kojima se suočavamo, kao što su odbrana, klima i konkurentnost", rekao je ministar finansija Belgije i predsednik Saveta direktora EIB Vinsent Van Petehem.