13. mart 2024 21:57

EU traži dodatnu zaštitu za svoje farmere u trgovinskom sporazumu sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

BRISEL - Evropski parlament izglasao je da bude izmenjen predlog Evropske komisije o produženju slobodne trgovine sa Ukrajinom do 2025. godine, čime ga je vratio odboru za međunarodnu trgovinu, saopštila je danas pres-služba parlamenta.

Kako se navodi, amandmani parlamenta imaju za cilj da ojačaju "zaštitne mere za farmere iz EU u slučaju porasta uvoza ukrajinskih proizvoda", preneo je Kijev indipendent.

Medij napominje da je pomenute promene podržalo 347 poslanika, dok je 117 glasalo protiv, a njih 99 bilo je uzdržano.

EU je uvela sporazum o slobodnoj trgovini za Ukrajinu, kako bi u punom obimu prevazišla izvozna ograničenja nakon početka rata te zemlje i Rusije, kao i blokade ukrajinskih crnomorskih luka 2022.

Nakon toga su Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunija i Slovačka postale alternativni izvozni putevi, što je uznemirilo tamošnje poljoprivrednike i nateralo ih na proteste.

Poljski farmeri trenutno blokiraju nekoliko prelaza sa Ukrajinom u znak protesta zbog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Komitet za međunarodnu trgovinu je 7. marta podržao predlog Evropske komisije da se trgovinski sporazum ponovo produži od juna 2024. do juna 2025. uz uvođenje "kočnica u slučaju nužde", to jest u slučaju da uvoz živine, šećera i jaja iz Ukrajine pređe nivoe iz 2022. i 2023. godine.