19. mart 2024 20:26

Najnoviji Nvidijin čip za veštačku inteligenciju koštaće od 30 do 40 hiljada dolara

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Eric Risberg

NJUJORK - Američki proizvođač računarskoh čipova Nvidia saopštio je danas da će grafički procesor sledeće generacije za veštačku inteligenciju (AI), nazvan Blekvel, koštati između 30.000 i 40.000 dolara po jedinici.

Izvršni direktor Jensen Huang procenio je da je Nvidia potrošila oko 10 milijardi dolara na troškove istraživanja i razvoja pomenutih čipova, preneo je Si-En-Bi-Si. Čip će verovatno biti veoma tražen za AI softvere kao što je ČetGPT.

Novi grafički procesor biće po ceni u sličnom rasponu kao i njegov prethodnik, H100, koji košta između 25.000 dolara i 40.000 dolara po čipu.

"Hoper" generacija predstavljena je 2022. godine i bila je značajno skuplja od Nvidijinih AI čipova prethodne generacije.

Američki proizvođač čipova najavljuje novu generaciju AI čipova otprilike svake dve godine, a najnoviji, poput Blekvela, brži su i energetski efikasniji, predstavljaju kombinaciju dva čipa i fizički su veći od prethodne generacije.

Kompanije Nvidia i Del razvile sistem za uvođenje veštačke inteligencije u firme

Američki tehnološki giganti Nvidia i Del su zajedničkim snagama kreirali sistem za uvođenje veštačke inteligencije (AI) u firme, navodi se na vebsajtu kompanije Del.

Obe firme ističu da sistem nazvan "Ej-Aj fektori" (AI Factory) može da se koristi u laptop uređajima, ličnim računarima, sistemima za skladištenje podataka i mrežnim uređajima, dakle u celoj korporativnoj mreži.

Programeri obećavaju da će novi sistem pomoći kompanijama u ubrzanju integracije podataka i izgradnje infrastrukture uz pomoć AI alata.

Generalni direktor kompanije Del, Majkl Del, rekao je korporativni klijenti žele da na lak način uvedu AI u svoj rad i da njegova firma nudi rešenja za takve slučajeve.

Novi sistem je najavljen u okviru programerske konferencije firme Nvidia koja se održava u kalifornijskom San Hozeu.