29. maj 2024 11:46

Kineski turisti sa visokim primanjima sve manje žele da putuju u inostranstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski turisti sa visokim primanjima sve manje žele da putuju u inostranstvo

Foto: Shutterstock.com/zeljkodan, ilustracija

PEKING - Kineski turisti sa visokim primanjima sve manje žele da putuju u inostranstvo, pokazalo je najnovije istraživanje konsultanstke kuće Oliver Vajman.

Samo 14 odsto kineskih domaćinstava sa mesečnim prihodom iznad 4.000 evra koja su prijavila da su prošle godine putovala u inostranstvo planira da ponovo poseti strane zemlje ove godine, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Građani Kine uglavnom više žele da putuju po svojoj zemlji, navodeći kao razlog veliki broj mogućnosti za turizam i niže cene u odnosu na inostrana putovanja.

Osnivačica kineske konsultantske kompanije Čozan (ChoZan) Ešli Dudarenok je navela da će kineski turisti ove godine uglavnom posećivati lokalne destinacije.

Ona očekuje da će se potražnja Kineza za putovanjima u inostranstvo oporaviti tek u dužem vremenskom periodu, delimično zato što u Kini vlada osećaj da su dešavanja u ostatku sveta sve više dramatična i neizvesna.

Svetski turizam je u prvom kvartalu 2024. dostigao 97 odsto nivoa iz prvog kvartala rekordne 2019. i očekuje se da će 2024. biti godina potpunog oporavka za ovu granu privrede, objavila je 21. maja agencija UN za turizam (UN Tourism) sa sedištem u Madridu.

U prvom kvartalu ove godine je zabeleženo oko 285 miliona dolazaka turista na globalnom nivou, što je za 20 odsto više nego u istom tromesečju 2023. godine.