3. jun 2024 15:54

Ruski sud osudio nemačkog investitora na pet godina zatvora zbog prevare

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/mrmohock, ilustracija

MOSKVA - Ruski sud je danas osudio nemačkog investitora Ralfa Novaka na pet godina zatvora zbog prevare u šemi u koju je uključena prodaja akcija u ruskoj kompaniji Belkakar (BelkaCar).

Ruski medijski servis RBK je objavio da Novak ima dvojno državljanstvo Rusije i Nemačke, kao i da je generalni direktor konsultanstske investicione firme Singular CIS sa sedištem u gradu Cugu u Švajcarskoj.

Osuđeni Novak se danas nije pojavio na sudu, pošto je navodno u kućnom pritvoru, ali njegov advokat Konstantin Elfimov je naveo da ne može da ga pronađe, prenosi Rojters.

Slučaj je otvoren 2021. godine kada je suosnivač kompanije Brajanston resorses Benedikt Sobotka optužio Novaka i nemačkog biznismena Fabiana Kroera da su bez njegovog znanja prodali 52 odsto udela u firmi Belkakar po sniženoj ceni.

Ruski sud je nakon toga naredio hapšenje Kroera zbog prevare u iznosu od 47 miliona evra, ali on se ne nalazi u Rusiji i nije dostupan pravosudnim organima te zemlje.

Belkakar je firma koja nudi usluge uznajmljivanja automobila u kraćem vremenskom periodu, često samo na nekoliko sati.

Kako se navodi na sajtu kompanije, Belkakar je počela sa radom u oktobru 2016. i danas ima u svom asortimanu više od 5.000 automobila.

Firma posluje u Moskvi, Sočiju, Krasnodaru, Sankt Peterburgu i Kalinjingradu.