6. jun 2024 18:33

Prinosi na obveznice evrozone u porastu nakon što je Evropska centralna banka snizila kamatne stope

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/cactii, ilustracija

BRISEL  - Prinosi na državne obveznice evrozone danas su porasli, nakon što je Evropska centralna banka smanjila kamatne stope sa rekordno visokog nivoa.

Nakon toga je Upravni savet ECB-a najavio da će nastaviti da sledi pristup zasnovan na podacima, preneo je Rojters.

Agencija navodi da je desetogodišnji prinos Nemačke, referentna vrednost Evropske unije, porastao je za 5,7 baznih poena (bps) na 2,552 odsto.

S druge strane, prinos na dvogodišnje državne obveznice najsnažnije ekonomije Evropske unije, koji je osetljiviji na promene u očekivanim stopama, porastao je za 4,6 baznih poena na 3,022 odsto, a danas je dostigao 3,125 odsto, što je najviši nivo od sredine novembra.

Italijanski desetogodišnji prinos porastao je za 6,5 baznih poena na 3,873 odsto, a razlika između italijanskih i nemačkih prinosa, koje je referentno merilo rizika kada je reč o obveznicama unutar evrozone, iznosio je 131,3 bps.

Raspon između američkih i nemačkih desetogodišnjih prinosa, merilo očekivanja za razmimoilaženje monetarne politike između centralih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, smanjen je na 174,2 bps, sa oko 177 bps, koliko je bilo pre odluke ECB-a o kamatnim stopama.

ECB je druga velika centralna banka koja je smanjila kamatne stope u dva dana nakon što je u sredu isto to uradila Banka Kanade.

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da snizi referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,25 odsto, kamatnu stopu na depozite na 3,75 odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,50 odsto.

Sve tri ključne kamatne stope su snižene za po 25 baznih poena.

Inflacija u evrozoni je oslabila, kao i inflatorna očekivanja, dok je monetarna politika zadržala restriktivne uslove finansiranja, navodi se u saopštenju ECB.

Banka prognozira da će stopa inflacije u evrozoni u 2024. u proseku iznositi 2,5 odsto i pasti na 2,2 odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026.