7. jun 2024 16:04

Vladimir Putin: Ruska privreda se brzo razvija, udeo rublje u transakcijama skoro 40 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Putin: Ruska privreda se brzo razvija, udeo rublje u transakcijama skoro 40 odsto

Foto: Pool Photo via AP/Anton Vaganov

SANKT PETERBURG  - Ruska privreda se brzo razvija i po stopi rasta premašuje svetski prosek, a udeo rublje u međunarodnim transakcijama raste i iznosi skoro 40 odsto, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

On je tom prilikom podsetio na nedavno objavljene podatke Svetske banke po kojima je Rusija četvrta najjača ekonomija sveta po paritetu kupovne moći, prenosi Komersant.

"Rusija je uprkos svim preprekama jedan od glavnih učesnika u svetskoj trgovini, a više od 75 odsto trgovinskog prometa se odvija sa prijateljskim zemljama", istakao je Putin.

Ruski predsednik je naveo sa su ekonomski odnosi Rusije sa zemljama Azije porasle za 60 odsto, sa zemljama Afrike 69 odsto, a sa Latinskom Amerikom za 42 odsto.

Prema njegovim rečima, cilj Moskve je da se nivo ruskog uvoza smanji na 17 odsto BDP-a, ali taj cilj ne treba da se postigne trgovinskim barijerama, već rastom ruske proizvodnje.

Putin je najavio niže poreze za IT stručnjake, investicije u nauku, tehnologiju i vojsku, kao i povećanje penzija i povoljne programe štednje.

"U roku od šest godina Rusija planira da postane jedan od deset najvećih svetskih lidera u naučnom razvoju. Ruska država će povećati izdatke za naučna istraživanja na najmanje dva odsto BDP-a", zaključio je Putin.

Nezaposlenost u Rusiji je u aprilu pala na 2,6 odsto i sada nije glavno pitanje "gde naći posao" već "gde naći kadrove", zaključio je Putin.