13. jun 2024 15:58

Narodna banka Ukrajine snizila kamatnu stopu za 50 baznih poena na 13 odsto

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alex Goncharov, ilustracija

KIJEV - Narodna banka Ukrajine (NBU) objavila je danas da je snizila referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 13 odsto.

Banka je navela da nastavlja ciklus ublažavanja kamatnih stopa da bi podstakla kredite i ekonomski oporavak bez dodatnih rizika po cene i ekonomsku stabilnost.

Godišnja stopa inflacije u Ukrajini je u maju iznosila 3,3 odsto, manje nego što se očekivalo, inflatorna očekivanja su poboljšana a rizici uravnoteženi, navodi se u saopštenju.

NBU očekuje ubrzanje inflacije u narednim mesecima i na kraju godine ali smatra da će ona i dalje biti na umerenom nivou.

"Budžetske potrebe u periodu od maja do prve polovine juna najvećim delom su finansirane sredstvima dobijenim od međunarodnih partnera prethodnih meseci. Istovremeno, očekuje se povećanje prihoda od strane pomoći u narednim nedeljama", dodaje se u saopštenju.

Ukrajina očekuje da će u junu dobiti 2,2 milijarde dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i 1,9 milijardi evra od Evropske unije.

Narodna banka Ukrajine je prošlog meseca objavila da očekuje ekonomski rast od tri odsto u 2024. i ubrzanje na 4,5 do pet odsto u periodu od 2025. do 2026. godine, naglašavajući da je takav rast moguć uz značajnu pomoć iz inostranstva.