24. jun 2024 12:46

Izvoz vina iz Australije značajno smanjen zbog kineskih carina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izvoz vina iz Australije značajno smanjen zbog kineskih carina

Foto: Shutterstock.com/MikroKon, ilustracija

KANBERA - Pogođena kineskim carinama, australijska vinska industrija se bori da nadoknadi uticaj pada izvoza, do kojeg je došlo uprkos naporima da izgradi nova tržišta, nabavi grožđe i traži pomoć vlade, rekli su rukovodioci industrije.

Iako proizvođači vina u EU nisu deo ovog konflikta, njeni sektori svinjskog mesa i rakije strahuju da bi mogli biti pogođeni merama odmazde iz Pekinga, nakon što je blok uveo carine do 38 odsto na električna vozila kineske proizvodnje.

Australijski sektori su se suočili sa sličnim ograničenjima nakon što su pozivi zemlje da se ispita poreklo COVID-19 doveli do kineskih ograničenja uvoza na niz njenih proizvoda.

Prve tarife na vino uvedene su u novembru 2020, podseća Rojters.

Dok je većina industrija uspela da pronađe alternativna, iako često manje profitabilna tržišta, australijska vinska industrija izgubila je tržišni udeo, ključne odnose i profit nakon što je Kina uvela carine do 218 odsto.

Australija je bila peti po veličini svetski izvoznik vina, a Kina je najvrednije izvozno tržište za Kanberu, dok je ovaj potez Pekinga uništio izvoz vredan 800 miliona dolara godišnje.

Australijski izvoz vina u 2023. vredeo je 34 odsto manje nego 2019. godine, prema podacima australijske trgovine.