27. jun 2024 22:24

Stejt department: SAD uvode nove sankcije Iranu zbog nuklearnih eskalacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stejt department: SAD uvode nove sankcije Iranu zbog nuklearnih eskalacija

Foto: Shutterstock.com/yingko, ilustracija

VAŠINGTON  - Sjedinjene Američke Države su, kao odgovor na kontinuirane nuklearne eskalacije Teherana, preduzele mere protiv entiteta i plovila uključenih u iransku trgovinu naftom i petrohemijskim proizvodima, saopštio je danas Stejt department.

Vašington uvodi sankcije za tri entiteta, čiju je imovinu u vidu 11 plovila identifikovao i blokirao.

Stejt department napominje da je tokom prošlog meseca Iran najavio poteze u cilju daljeg širenja svog nuklearnog programa na načine koji nemaju kredibilnu miroljubivu svrhu.

U saopštenju se navodi da akcije Irana, da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje, sve više brinu zato što Iran kontinuirano odbija da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), kao i zbog izjava iranskih zvaničnika koje sugerišu potencijalne promene iranske nuklearne doktrine.

"Ostajemo posvećeni tome da nikada ne dozvolimo Iranu da dobije nuklearno oružje i spremni smo da iskoristimo sve elemente nacionalne moći da osiguramo taj ishod", navodi Stejt department.

Predsednik Bajden i drugi lideri Grupe 7 izjavili su ranije ovog meseca da Iran mora da prekine svoje eskalacije u vezi sa svojim nuklearnim programom, kao i drugim destabilizujućim akcijama.